Кои са най-известните хранителни продукти от растителен произход?
Без съмнение това са бобовите култури. Познати са на човека от Каменната епоха и ползата им е оценена още от най-дълбока древност.
Разнообразието от хранителни продукти, които предлага съвремието, дава много големи възможности за избор и трудно може да се отличи този, който да заслужава определението най-добър и най-полезен. Можем обаче да кажем, че бобовите култури заемат своето заслужено място сред полезните храни на трапезата ни.
Полезните свойства на бобовите растения
- Бобовите растения са най-близки до месото по отношение на съдържащи се протеини в тях. Протеинът е жизнено важен, набавянето му в организма е задължително, но за разлика от мазнините, които се натрупват, протеините нямат това свойство. Затова регулярното му набавяне трябва да става с ежедневната хранителна диета. Варивата, най-известен от които е бобът, не само съдържат необходимите протеини, но и осигуряват по-лесното му усвояване, отколкото от месото. Предимство пред месните продукти е фактът, че бобовите съдържат по-малко мазнини и калории от месото. Ако стремежът е по-тънка талия и повече енергия през деня, бобовите храни са подходящият избор.
- Бобовите храни имат високо съдържание на фибри. Ако бъдат съчетани с подходяща диета, те са много добро средство за отслабване. Различните бобови храни в менюто са препоръчителни при диети за отслабване в количества 1 чаша на ден.
- Бобовите култури са известни като ниско калорична храна.Калориите в 1 чаша боб са около 200-250. Те няма да натоварят организма, а в същото време са много засищащи.
- Всички бобови храни са добър източник на енергия. За тези, на които енергийните запаси са важни, е информацията, че набавянето им чрез растителни храни от семейство бобови е по-добрата алтернатива от различните видове пасти, които претрупват организма.
- Те са разнообразна и евтина храна – може да се започне със зрял боб в началото на седмицата, да се редува с грах, леща или нахут, така че да не се повтарят продуктите, ако храненето е изцяло с растителна храна.
Недостатък на бобовите храни е, че се смилат по-бавно от организма. При консумация на храни от бобови растения трябва да се държи сметка, че те престояват в стомаха в продължение на 4 часа и ферментират в червата.
Бобовите храни като профилактика на редица заболявания
Всички проучвания сочат, че състоянието на здравето и продължителността на живота се определят от начина на живот и хранене в най-голяма степен. Това дава индикация, че в близко бъдеще дневното меню все повече ще бъде съставено от растителни храни. Очаква се търсенето на бобови храни, като заместител на протеините от животински произход, да нарасне значително.
В списъка на здравословните продукти бобовите храни заемат централно място. Заслужено ли е то?
Бобовите могат да се причислят към терапевтичните храни. Те имат профилактично действие при заболявания на храносмилателната система, сърцето, бъбреците и черния дроб. За да изпълняват ефективно ролята си на средство за овладяване на симптомите на заболявания на тези органи, бобовите храни трябва да заемат поне 10 процента от хранителната диета.
- Отдавна е известно, че консумацията на боб и грах действа уравновесяващо на нервната система. Причината е съдържанието на лизин в тях, както и на незаменимите аминокиселини.
- Въглехидратното съдържание е друг важен елемент от състава на бобовите храни. При липса на лактоза у децата се развива състояние, наречено диатеза. Открояващите се червени петна по бузките на децата могат да се отстранят с храни. Това са храни от бобови култури.
- Растителният белтък, протеинът, подсигурява регенерацията на клетките.
- Консумацията на бобови храни е профилактика на диабета, защото храните са с нисък гликемичен индекс.
- Редовната консумация на грах, зрял боб, леща и други бобови храни намалява холестерола и захарта в кръвта.
- Бобовите храни действат благотворно и укрепващо на нервната система и имунитета, както и на работата на главния мозък.
- Съдържанието на витамините А, С, РР и витамините от група В, както и на фосфор и желязо правят тези храни подходящи за профилактика на почти всички най-често срещани страдания у хората.
Недостатъкът на бобовите храни като лечебно и профилактично средство се корени в бавното му усвояване и ферментацията в стомаха. Не се препоръчва за хора със заболявания на жлъчката, стомаха, задстомашната жлеза и различните видове колит.
Препоръчва се внимателна употреба при деца и възрастни хора. Пуриновите основи, които се съдържат в бобовите храни в големи количества, ги правят неподходящи при наличие на камъни в бъбреците, заболявания като атеросклероза и подагра.
Включването на повече бобови храни в дневното меню носи множество ползи. Не само разнообразяване на храненето, но и ползи за здравето на организма.
Всички бобови култури трябва да преминат през топлинна обработка преди консумация, защото суровите, както и несварените напълно зърна, съдържат отровни токсини, които унищожават еритроцитите в кръвта на човека.