Как да поддържаме къщата топла – 12 достъпни идеи за топло жилище

Температурите през последните седмици са паднали с няколко градуса навън и изглежда, че зимата се е настанила удобно навсякъде, за съжаление и в уютния ни дом, стига да ѝ позволим. И както знаем, всяка година носи значителни разходи за енергия, така че може да не е най-доброто решение за максимално увеличаване на парното, климатиците и радиаторите.

Независимо дали живеете в сграда с централно отопление или домът ви има локално отопление с климатици, електрически радиатори или конвектори, винаги има няколко трика, които могат да ви спестят пари и да ви осигурят по-топла зима за вас и вашето семейство:

 1. Увийте се в топло одеяло или се опитайте да се движите повече из къщата

Ако все още е студеният сезон и прекарвате по-голямата част от времето си вкъщи, защо да не направите малко упражнения? По този начин ще подобрите както естественото си кръвообращение, така и телесната температура, както и ще повишите физическото и психическото си здраве.

Разбира се, понякога ни се иска да се отпуснем и да почетем книга на дивана или да гледаме телевизия. В този случай удобното топло одеяло ще заеме мястото на отоплението на цялата всекидневна.

 1. Блокирайте студения въздух със създадени от вас „уплътнители“

Със сигурност сте виждали по магазините всякакви дълги възглавници, които биха спрели студения въздух под вратата или прозорците. Противостудова възглавница за врати или прозорци ще помогне за спестяване на енергия и по-ниски разходи за отопление.

А защо не ги направите сами? Това може да бъде забавно занимание с вашите деца или партньори.

 1. Възползвайте се от естествената светлина

пуснете слънцето у домаОтворете щорите и завесите през деня и по този начин ще се насладите на повече пряка слънчева светлина директно в къщата. Светлината придава много естествена топлина на помещенията с изглед към слънцето, а най-хубавото е, че е 100% безплатна. Вече разбрахме, че дори и слънчевите панели работят през стъкло, така че слънчевите лъчи със сигурност ще затоплят и дома ви.

 1. Ограничете загубата на топлина през нощта

През нощта би било добре да затворите щорите, защото те служат като слой изолация на вашия дом. Ако се замислим, те работят точно като дрехите, които носим, когато ни е студено.

 1. Изберете завеси и пердета или щори от по-дебели тъкани

Може вече да имате завеси от тънък плат, но точно както имате нужда от по-дебели дрехи, когато навън е студено, прозорците ви също се нуждаят от допълнителна топлина. Така че запазете същия зимен дух дори за интериорни декорации!

 1. Изолирайте дома си

Изолацията спира загубата на топлина в къщата. Повечето нови домове имат изолирани прозорци и стени, но ако живеете в по-стара къща или сграда, може да се наложи да се погрижите сами за това. В началото може да изглежда като скъпа инвестиция, но ще се изплати след няколко зими.

 1. Не блокирайте радиаторите с мебели или дивани

Избягвайте да поставяте дивана и големите мебели под отоплителен отвор или близо до радиатора. Вместо равномерно отопление в цялата стая, диванът ще абсорбира голяма част от топлината.

 1. Използвайте килими

Килимите и черджетата ви дават топлина и дават живот на целия ви дом. Те действат като изолационен слой за пода, задържайки топлината вътре и осигурявайки топло докосване при ходене бос!

 1. Насладете се на топлината на дървото

Ако имате късмета да имате камина на дърва у дома, вероятно вече сте запознати с изненадващо скъпите разходи за дърва за огрев, но с малко креативност, има начини да ги получите безплатно. Местните разсадници често продават част от по-тежката дървесина, която не използват за дърводобивни компании, но не винаги вземат по-малките клони. Също така фабриките и супермаркетите често използват дървени палети, които изхвърлят, защото вече не ги използват.

 1. Запечатайте прозорците и вратите си

Най-често студеният въздух навлиза в къщата през врати и прозорци. Запечатването на пукнатини, които предотвратяват навлизането на горещ въздух в помещението, не трябва да отнема повече от няколко часа и не изисква толкова много ресурси.топла къща през зимата

 1. Затворете стаите, които не използвате

Ако имате стая за гости или складово помещение, което всъщност не използвате, затворете вратата. Колкото по-голяма е къщата, толкова по-скъпо е отоплението. Ако затворите някои от тези неизползвани стаи, току-що сте намалили общия брой квадратни метри на жилището, което изисква отопление.

Още по темата

Последно

Как да инсталирате и поддържате климатик

Всеки иска температурата вкъщи да е приятна - не твърде гореща или студена. Домашният климатик ще ви помогне да регулирате температурата в апартамент от...

Спортно облекло за всекидневна употреба

Казват, че правилата в модата са създадени, за да бъдат нарушавани, но не винаги нарушаването им е в наша полза. За да сте интересни...

Какво задължително да вземете с вас на почивка?

Дълго чаканата почивка наближава и искате да вземете точно това, от което имате най-голяма нужда. Именно затова в днешната статия ще ви помогнем да...