Епилация на лицето: съвременни методи за премахване на нежеланите косми

Космите по лицето са кошмарът на всяка жена, независимо дали говорим за областта на брадичката, тази около устата или ноздрите. Нежелани и досадни, те са още по-видими при жените със светла кожа.

Окосмяването по лицето е проблем, дори когато е по-малко видимо по отношение на цветовия контраст и може да причини дискомфорт като фоликулит или да попречи на правилното прилагане на продуктите за грим. Разберете по-долу какво причинява този проблем и как може да се преборим с традиционни (бабешки) и съвременни методи (козметични апарати и др.).

Кои са основните причини за окосмяване по лицето при жените?

Въпреки че присъства по цялото лице, окосмяването по лицето е по-видимо при жените в областта на брадичката и над горната устна. Космите обаче могат да бъдат два вида: лек мъх или зрял косъм, като последният е видим и никак не е естетичен.

Стареенето, хормоналните колебания или някои здравословни проблеми могат да помогнат за превръщането на мъха по лицето в зрял, пигментиран косъм с доста силен корен.

Ето основните причини за появата на окосмяване по лицето:

Бременност: През деветте месеца на бременността жените преминават през поредица от хормонални промени, които могат да причинят окосмяване по лицето. Повишаването на нивата на тестостерон е обяснението за подобни ситуации. Всъщност андрогените или мъжките хормони, присъстващи в много малко количество в тялото на жените, се засилват повече по време на бременност, както и нивата на кортизон. Следователно темпът на растеж на косата е по-бърз през този период, а вероятността от нежелано окосмяване по брадичката, бузите, шията, гърба, корема, гърдите и горната устна е по-висока. Ефектите изчезват около шест седмици след раждането, когато темпът на растеж се връща към нормалното.

Хормонозаместителна терапия: въпреки че има за цел да регулира нивата на естроген, хормонозаместителната терапия също може да има странични ефекти при жените, като един от тях е появата на нежелано окосмяване или повишена плътност на косата в определени области на тялото и лицето.

Хирзутизъм: това ендокринологично състояние се проявява при жени на възраст над 20 години, чрез повишаване на нивото на андрогените в организма. Появата му е свързана или със синдром на поликистозни яйчници, или има неизвестни причини, като идиопатичен хирзутизъм. В първата ситуация се свързва и с нарушения на менструалния цикъл. Има и случаи, в които причината е появата на тумори в яйчниците, но и възможността заболяването да има генетични причини (вродена надбъбречна хиперплазия) или да се генерира от приема на лекарства, довели до хормонални промени. В допълнение към симптома на появата или увеличаването на плътността на окосмяването по лицето и тялото, хирзутизмът може да се прояви и чрез увеличаване на мускулната маса или удебеляване на гласа.

Временни методи за епилация на лицето

Проблемът с окосмяването по лицето не е от днес – жените се сблъскват от древни времена с него, а методите за премахването на космите са многобройни. Повечето от тях обаче са временни, именно защото произхождат от години, когато технологиите не са били достатъчно напреднали, за да могат да предложат дългосрочно решение. Ето какви са те и защо е препоръчително или не е препоръчително да ги използвате:

Обезцветяване на космите по лицето

Въпреки че това не е точно метод за премахване на окосмяване по лицето, а метод за оформяне на косъмчетата, ние ще го включим в този списък. Избелването е ненатрапчив метод, при който пигментът на косъма се избледнява чрез химическа обработка. Може да се използва както за окосмяване по лицето, така и за окосмяване по тялото и може да се изпълнява както в салони за красота, така и у дома.

Въпреки че на пръв поглед изглежда безопасен метод, химикалите, които влизат в контакт с кожата, могат да причинят странични ефекти, особено при хора с алергии. Ето защо е важно продуктът да се тества върху малка площ от кожата, в по-малко видима част от тялото, 24 часа преди да се приложи това лечение.

Дори и да не се появят алергични реакции, избелващата маска може да раздразни чувствителната кожа на лицето. Ето защо е важно да не използвате други потенциално дразнещи продукти преди и след обезцветяване, като ексфолианти или козметични лосиони, които съдържат алкохол или различни киселини. След обезцветяване би било препоръчително да нанесете крем с противовъзпалително и противодразнещо действие, без оцветители и парабени.

Всъщност можете да използвате този метод, за да избледнеете цвета на космите по лицето на брадичката, над горната устна и дори по бузите или челото, но би било препоръчително да избягвате зоната около очите и особено да не използвате този метод за да очертаете веждите си. По отношение на необходимостта от повторение на процедурата, препоръчителната честота е три до четири седмици.

Обезкосмяване с конец

Тази техника за премахване на косми чрез дърпане води началото си от Близкия изток и е популярна от няколкостотин години. Използването на конци включва премахване на косми с дълъг конец, усукан и задържан по такъв начин, че да хваща космите и да ги издърпва.

Епилацията с конци е много прецизна и бърза, но са необходими много умения и упражнения, за да се овладее тази техника. Ето защо, любителите на тази техника обикновено търсят помощта на козметик и не извършват тази процедура у дома.

Тъй като е прецизна техника, често се практикува за контуриране на вежди, но може да се използва и за премахване на косми от брадичката, над горната устна или по скулите. Космите обаче се появяват отново, защото коренът е отстранен само частично.

По отношение на страничните ефекти трябва да знаете, че може да се появи локално дразнене след процедурата, което се лекува със специфични фармацевтични или козметични разтвори. Също така е за предпочитане да избягвате излагането на слънце в следващите няколко часа след епилацията и да защитите кожата си със SPF крем.

Пинсети

Въпреки че тази техника се използва най-вече за контуриране на веждите, има жени, които използват пинсети, за да дърпат косми от брадичката или над горната устна.

Косъмчетата се оскубват с част от корена, по посока на растежа, но се появяват отново след няколко седмици, така че процесът трябва да се повтори. Ако изкореняването се извършва в посока, обратна на растежа, може да възникне фоликулит, състояние на кожата, което се проявява с появата на малки гнойни мехури в корена на косъма.

Що се отнася до болката, при ползване на пинсети тя е умерена, но при свръхчувствителни хора може да се възприема по-интензивно. Тъй като това е процедура за премахване на косми чрез дърпане, щипката може временно да раздразни кожата. Затова е за предпочитане да нанесете овлажнител със слънцезащита и да избягвате директното излагане на слънце, за да не влошите нещата.

Восъчна епилация за окосмяване по лицето

Ефектите от кола маската са подобни на тези, но този метод е много по-бърз и има предимството, че позволява епилация на по-големи участъци от кожата на лицето и тялото.

Използва се основно за издърпване на косми над горната устна и тези на брадичката или ноздрите, но също и за епилация на ръцете, краката, подмишниците и слабините, тази техника е доста бърза, малко болезнена и с трайни резултати (приблизително три до четири седмици ).

Тя обаче не е много прецизна, така че рядко се използва за контуриране на веждите. Може да причини дразнене и, в случай на хора с чувствителна кожа, да доведе до фоликулит. Въпреки това, тя има предимството, че може да бъде направена в салони за красота или у дома, с класически или еднократен горещ восък или с восъчни ленти.

Кожата трябва да се почисти добре и да се избърше с чиста кърпа преди епилация по този метод. След епилация могат да се използват специални кърпички, напоени с различни масла, за отстраняване на остатъците от восък и овлажняване на кожата в епилираните зони. Както при други процедури за епилация, които включват издърпване на косата, излагането на слънце през следващите няколко часа не се препоръчва.

Кремове за депилация

Премахването на окосмяване по лицето с кремове за депилация е много бързо, но повърхностно, като космите изобщо не се отстраняват с корена. Много е важно да използвате крем, специално създаден за тази чувствителна зона и да го тествате 24 часа преди процедурата на по-малко видима зона.

Кремът за депилация се нанася върху чиста кожа, с пръсти или с шпатула. По отношение на времето за действие, можете да прочетете инструкциите на производителя, за да сте сигурни, че го използвате правилно и че не излагате кожата си на рискове.

След като изчакате времето, посочено в инструкциите, ще премахнете крема със същата шпатула, с козметичен памучен тампон, с марля или със специална гъба. Кожата ще остане гладка, но за по-кратко време, отколкото при епилация. Противопоказанията за излагане на слънце, козметика, която съдържа дразнители или груба текстура, остават валидни в случай на епилация с кремове за депилация.

Епилатор за лице

След като епилаторите за тяло, които оскубват космите с част от корена, станаха все по-популярни сред жените, които предпочитат да епилират у дома, производителите измислиха решение за премахване на космите по лицето при същите условия на комфорт и безопасност.

Специално проектираните за кожата епилатори имат по-малки размери от телесните, но няма да премахнат много фините косми. Освен това използването им в областта на веждите не се препоръчва, поради ниската точност.

Епилаторът за лице е безопасен за използване, но може временно да раздразни кожата, именно защото издърпва космите от корена. Използва се върху чиста, обезмаслена и суха кожа и ефектите му продължават до три до четири седмици, както в случая с пинсета и кола маска.

Постоянни методи за епилация на лицето

Въпреки че временните методи за премахване на космите по лицето са ефективни в краткосрочен план, необходимостта от редовното им повтаряне може да отнеме време и пари. За щастие, технологиите се развиха много през последните години и трайната епилация е опция, която много жени обмислят.

Една от причините е ефективността във времето и много редките поддържащи процедури – в случай на окосмяване по лицето, те могат да се повтарят дори на интервали от една година. Симптомите при използване на някои от традиционните методи, като болка, кожни раздразнения, възможност за фоликулит и риск от алергични реакции, са само част от недостатъците на тези процедури.

Въпреки че перманентната епилация по лицето може да изглежда, при повърхностен анализ, по-скъпа от традиционните методи, истината е, че в дългосрочен план тя е дори по-достъпна от методите, разглеждани по-горе. Също така, това е трайно решение на проблем, с който жените се сблъскват от стотици години. Ето методите за трайно обезкосмяване по лицето:

Фотоепилация на лице с IPL

Интензивната импулсна светлина (IPL) е една от най-новите технологии, използвани за премахване на космите от кожата и тялото. Лечението се коригира според характеристиките на кожата, така че да е ефективно и безболезнено. Известно също като фотоепилация, това лечение включва термично, прецизно и трайно увреждане на космените фоликули и зародишните клетки, които осигуряват на косата необходимите хранителни вещества.

Също така, в зависимост от конкретния фототип на хората, които използват този метод, се изчислява, че броят на сесиите, необходими за епилация, е 90%. Обикновено тя пада между 8-12 сесии, но зависи от пигментите на кожата и косата, дълбочината на корена, пола, възрастта и хормоналния модел. Интервалът за повтаряне на лечението първоначално е четири седмици, след което постепенно се увеличава до шест, осем, десет седмици, така че последните сесии се провеждат на около три до четири месеца.

Останалите след третирането косми ще бъдат много тънки, депигментирани и почти невидими. Постоянната IPL епилация може да бъде решение за зоната над горната устна, брадичката, кацалките и дори шията. Космите изчезват около две седмици след третирането, поради факта, че коренът им вече не получава необходимите за растежа хранителни вещества. Между процедурите е разрешена само епилация с бръснач или крем за депилация, методи чрез дърпане не се препоръчват.

Друго предимство на фотоепилацията на лицето е изчезването на риска от фоликулит. Освен това кожата се регенерира след третиране.

Що се отнася до противопоказанията, не се препоръчва ползването на фотоепилатор за лице, ако страдате от различни кожни заболявания, ако сте алергични към слънчева светлина, ако се лекувате с фоточувствителни лекарства, ако сте бременна или кърмите или ако имате татуировки в зоните, където ще прилагате процедурата.

Епилация на лице със SPL

За разлика от IPL, технологията за квадратна импулсна светлина (SPL) използва ултравиолетови и инфрачервени лъчи за унищожаване на корените. Това е безболезнен метод, особено ефективен за хора, които нямат много светъл или много тъмен пигмент на космите.

Пълното лечение продължава между шест и осем месеца, с ежемесечно повторение, като през този период излагането на слънце е противопоказано, тъй като може да компрометира резултатите. След третирането космите падат в рамките на 15-18 дни.

Подобно на предимствата по отношение на IPL метода, SPL е по-безопасен и по-малко болезнен. При излагане на слънце по време на лечението съществува риск от изгаряне на кожата.

Както при IPL епилацията, има редица противопоказания за това лечение. Тумори и кожни лезии, бременност, диабет, кожни заболявания, хемофилия, епилепсия и прилагането на фоточувствителни или антикоагулантни лечения са фактори, които могат да имат отрицателно въздействие върху лечението и да ви изложат на високи рискове.

Лазерна епилация на лицето

Лазерната епилация използва интензивна импулсна светлина за унищожаване на космения фоликул. За разлика от SPL, той може да бъде ефективен за хора с много тъмен пигмент на кожата. Един от недостатъците му е възможността за странични ефекти, като пигментни промени по кожата, оток или еритема.

Лазерната епилация на лицето не е решение за вежди, защото може да повлияе на зрението. Бенките трябва да бъдат покрити и защитени по време на манипулацията. В момента има и домашни уреди за лазерна епилация, но импулсната светлина при тях е по-ниска, отколкото при оборудване, одобрено за салони за красота, именно за контрол на възможни рискове; следователно резултатите може да са по-малко видими, ако използвате такъв епилатор у дома.

Честотата на лечението варира между 6 и 12 седмици, в зависимост от зоната и вида на лицето, използващо този метод за епилация. Тъй като излагането на слънце през лятото, дори и със защита, е по-трудно да се избегне и може да доведе до странични ефекти, се препоръчва манипулациите да започват през есента.

Методът е безболезнен и ефикасен 80-90%, но веднага след процедурите могат да се появят повърхностни раздразнения и неприятни усещания, които ще се успокоят след няколко часа. Кожата трябва да бъде защитена поне 24 часа след третирането, за да не бъде изложена на слънце или високи температури.

Епилация с електролиза

Най-старият метод за трайно обезкосмяване, електролизата, е карбонизиране на корена на косъма чрез електрически импулси, предавани през много фина игла, която прониква в основата на фоликула. След процедурата кожата ще образува суха коричка, която ще падне в рамките на няколко дни.

Електролизата е много ефективен метод за пигменти без меланин, като руса или червена коса. Лечението се повтаря на всеки няколко седмици, като честотата и броят на необходимите сесии се определят в зависимост от плътността на косъма и третираната повърхност, но също и от характеристиките на кожата, зоната и космите.

За разлика от други методи за трайно обезкосмяване, космите могат да бъдат напълно отстранени чрез електролиза. Поради това често се използва за завършване на лечения с успеваемост от 80-90%. Излагането на слънце е противопоказано само през първите 48 часа след лечението, а точността е много добра, така че методът може да се използва за контур на веждите. Друга разлика от останалите техники е липсата на необходимост от премахване на космите с бръснач или крем за депилация между процедурите, поне за кожата.

По отношение на противопоказанията, епилацията чрез електролиза не се препоръчва за бременни жени, диабетици, хора, страдащи от епилепсия или хемофилия, но и за тези, които имат имплантирани протези.

Какви техники за обезкосмяване да избягвате и защо

Всеки метод за обезкосмяване има предимства и недостатъци, а за някои от тях дори има доста популярни митове, които обаче не е задължително проверени или верни.

Например епилацията с бръснач или крем за депилация не увеличава плътността на косъма. Това, което се случва, всъщност е просто еднаквостта на скоростта на растеж и „живващата“ текстура на космите след подстригването им по такива методи. Това не означава, че те са най-подходящи или най-ефективни.

Напротив, повърхностното премахване на космите ви предразполага към появата и запазването на раздразнения. Освен това процесът трябва да се повтаря доста често, независимо дали говорим за окосмяване по тялото или окосмяване по лицето. От естетическа гледна точка така отстранените косми са по-видими, когато растат.

Електрическите епилатори с откъсване също не са най-подходящите за чувствителна кожа. Методът е доста болезнен и частичното отстраняване на корена може да доведе до фоликулит.

По отношение на восъчната епилация, процесът е доста агресивен. Въпреки че има предимства, като ефекта на премахване на мъртвите кожни клетки, неправилното епилиране с восък може да доведе до повреждане на повърхностни капиляри, като външният им вид е доста неатрактивен. В допълнение, многократното приложение може да изтъни кожата и да причини малки повърхностни лезии.

Въпреки че всички тези временни методи изглеждат достъпни по отношение на разходите, дългосрочната инвестиция е по-ниска в случай на трайна епилация. Наистина, те имат предимството, че могат да се изпълняват у дома, но честотата им е по-висока, така че дори по отношение на времето не са точно по-добри.

Съвременните методи за трайно обезкосмяване с IPL, SPL, лазер или електролиза стават все по-популярни, включително за зоната на лицето, поради ниските нужди от поддръжка, дългосрочните разходи , липсата на странични ефекти и високата пропорция на ефективност. Важно е обаче да знаете рисковете и техните противопоказания, свързани с особеностите на кожата и начина ви на живот, за да изберете най-подходящия и ефективен за вашите нужди.

Още по темата

Последно

Как да инсталирате и поддържате климатик

Всеки иска температурата вкъщи да е приятна - не твърде гореща или студена. Домашният климатик ще ви помогне да регулирате температурата в апартамент от...

Спортно облекло за всекидневна употреба

Казват, че правилата в модата са създадени, за да бъдат нарушавани, но не винаги нарушаването им е в наша полза. За да сте интересни...

Какво задължително да вземете с вас на почивка?

Дълго чаканата почивка наближава и искате да вземете точно това, от което имате най-голяма нужда. Именно затова в днешната статия ще ви помогнем да...