Здравословното хранене е в основата на здравословният начин на живот. Между полезните храни, има 6 със супер значение за жените. Ето кои са те и какви са ползите от тях.
Нискомаслено кисело мляко.
Полезните бактерии/пробиотици/ оказват положително влияние върху храносмилателната система, намалят риска от стомашни язви и инфекции на влагалището. Консумирането на кисело мляко 4-5 пъти седмично, е превантивна мярка срещу рак на гърдата.
Мазни риби.
Консумирането на рибаи, като сьомга и сардини, 2-3 пъти седмично, осигурява на тялото най-важният елемент Омега 3. Това допринася за защита от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, депресия, болки в ставите. Укрепва клетъчната мембрана.
Бобови храни.
Жените трябва да включват в менюто си бобовите храни 4 пъти седмично. Те са комбинация, богата на фибри и протеини. Това предпазва от редица заболявания и балансира женските хормони.
Домат и други червени плодове, червено грозде, червен портокал, диня.
Препоръчват се храни богати на ликопен 5 пъти седмично. Те са мощен антиоксидант и предпазват от рак на гърдата.
Не пропускайте: Кои храни да консумираме през зимата?
Обогатено с витамин D нискомаслено мляко или портокалов сок.
Загубата на витамин D при жените води до остеопороза, фрактури на костите. Има негативни последици като диабет и множествена склероза, рак на гърдата, и на дебелото черво. Приема на витамин D намалява риска от рак на яйчниците.
Ягоди и къпини.
Червените плодове като боровинки, ягоди, малини, къпини имат анти-канцерогенни и клетъчно-репаративни свойства. Богати са на витамин С и фолиева киселина. Те са мощен антиоксидант.