Триколка или количка – в какво да возим детето?

бебешка количка или триколка

Когато бебето навърши 10 месеца и вече може да седи стабилно, някои майки избират да захвърлят обикновените колички и да разхождат детето с триколка. Но дали това е правилно и какви са плюсовете и минусите на двете превозни средства?

Какво е триколка

В същността си триколката представлява детски велосипед с три гуми и педали, но с допълнителни екстри. Винаги има допълнителна дръжка, с която родителят може да бута и управлява триколката, колани, които обезопасяват детето, чадър за сянка и допълнителни поставки за крачетата, ако не стигат педалите. Някои модели обаче разполагат с още удобства – спускаща се облегалка, сгъване за по-лесно пренасяне, възможност за отстраняване на някои от елементите, за да се посрещнат новите нужди на растящото дете. Ето някои модели триколки – линк.

В общи линии се приема, че триколката е заместител на бебешката количка по време на разходки. Но дали е така?

Кога да започнете да използвате триколка

Детска триколкаВсеки отделен модел има изрична индикация за минималната възраст на детето. Като цяло се приема, че детето може да седи на подобно средство от десетия месец нататък. Но повечето майки започват да го използват след първия рожден ден.

Плюсове на триколката

Триколката има няколко предимства, които обикновената количка не може да предложи. Ето ги и тях.

Забавна е

Голяма част от децата, които не понасят да стоят в количка, с удоволствие седят в триколка. Тук имат по-широк хоризонт и могат по-лесно да разглеждат какво се случва наоколо. Освен това могат да въртят педалите или да държат кормилото, което също може да им е приятно.

Безопасна е

Триточковите колани и твърдата преграда около седалката осигуряват на детето същата безопасност, както количката.

Многофункционална е

Може да се използва като количка, която родителят управлява, но и като самостоятелен велосипед с три гуми, когато детето порасне. Достатъчно е да демонтирате определени елементи.

Сгъва се

Някои модели могат да се сгъват и да се пренасят удобно в багажник на автомобил.

Възможност за дрямка

Някои модели триколки предлагат облегалка, която можете да застопорите в различни позиции. Така можете да предложите на детето малко повече комфорт за лека дрямка.

Комбинация на триколка с количка

Някои модели предлагат още повече функции. Те се използват още от седмия месец, тъй като облегалката се спуска доста, а дръжката се прехвърля така, че устройството да прилича много на количка. Всички останали функции също са налице.

Минуси на триколките

Невинаги е удобна за детето

Някои деца отказват да се возят на триколки, особено в по-ранна възраст. Позицията на тялото не е достатъчно удобна, за да позволи да возите комфортно детето наистина дълго време.

Не е подходяща за дълъг сън

Ако вашето дете обича да спи в количката и спи дълго време, то триколката не е подходяща за него. Въпреки поставките за краката, триколката предлага много по-ограничени възможности за движение на тялото. А когато детето спи дълго, е добре да може да се намества по-удобно насън, за да избегне изтръпвания и схващания. Освен това е трудно да го завиете.

Не е подходяща за лоши метеорологични условия

Обикновената количка можете да покриете с найлоново покривало и да осигурите на детето добра защита от внезапен дъжд, вятър или сняг. Това няма как да се направи с триколката.

Не е подходяща за разбити настилки

Ако живеете в район с павета, сериозно разбит асфалт или тротоари, по-добре заложете на количка. Тя е доста тежка и стабилна като цяло, но трудно се движи и лесно се уврежда при подобни изпитания.

Въпреки всичко изброено, всяко дете има свои собствени предпочитания към возилото си. Някои твърдо предпочитат количка, други – триколка; някои се научават да карат триколката, други – не. Така че ви препоръчваме да се съобразявате с интересите и възможностите на своето малко човече.