Съвети за отглеждане на зеленчуци в оранжерия

Оранжерията е страхотно предимство, когато отглеждате зеленчуци във вашата градина, тъй като така  удължавате вегетационния сезон и може да си осигурите свежи зеленчуци през зимата и ранната пролет.

Успешното оранжерийно зеленчукопроизводство изисква подходящата среда, като се вземат предвид топлината (в по-хладните месеци), охлаждането (в топлите месеци), вентилацията, циркулацията на въздуха, засенчването, влажността и осветлението.

Едно от основните неща, на които трябва да обърнете внимание е материалите, от които е изградена оранжерия, тъй като това също може да окаже влияние върху резултата от вашия труд. Стабилната конструкция е от ключово значение, особено ако планирате да използвате оранжерията за дълъг период от време. Материалът, с който ще я покриете също има значение. Добро, природосъобразно и бюджетно решение е да изберете покритие от полиетиленово фолио. Открийте го тук с високо качество и на добра цена: https://rbplast.bg/.

Оранжерийното зеленчукопроизводство дава ранен старт на вашата градина. Нуждаете се от контейнери, тор, вода, а в хладни, северни райони топлина и светлина.

Топлина за отглеждане на зеленчуци в оранжерия може да се осигури с електрически, природен газ или LP газови нагреватели. Електрическите нагреватели са прости. 240-волтовите нагреватели обикновено са по-ефективни от 120-волтовите, но 120-волтовият нагревател в повечето случаи е достатъчен за отопление на малка оранжерия, когато се управлява от отделен термостат. Нагревателите с природен газ и LP трябва да бъдат правилно обезвъздушени, осигурявайки чист въздух и също да разполагат с добър термостат.

Светлината е ключова за успешното оранжерийно градинарство. Ако естествената светлина във вашата оранжерия е ниска (често срещан проблем през зимата), допълнителното осветление помага на растенията да не станат вредители. Флуоресцентна лампа, окачена на около 10 см над вашите растения, може да е достатъчна. Новите луминесцентни лампи с висока мощност, натриеви или металхалогенни лампи с високо налягане осигуряват силна светлина с пълен спектър и често могат да покрият по-голяма площ от обикновените флуоресцентни. Луминесцентните лампи с висока мощност също са енергийно ефективни.

Опрашването може да бъде проблем за оранжерийното зеленчуково градинарство. Стандартните краставици, например, ще се нуждаят от опрашване с ръка. Доматите и чушките се самоопрашват, но цветовете трябва редовно да се разклащат. Циркулационните вентилатори са чудесни за тази цел. Някои каталози за семена предлагат сортове семена, които са подходящи за оранжерийно производство, често поради техния метод на опрашване.

Водата е необходима, но количеството и честотата на поливане варират в зависимост от температурите, продължителността на деня, размера на растенията и почвената смес. Препоръчително е при всяко поливане растенията да се накисват старателно. През януари може да се наложи поливане на всеки 10 до 14 дни. Когато температурите през пролетта и лятото се затоплят, честотата трябва да се увеличи.

Оранжерийно градинарство през зимата може да има проблем с растежа на мухъл и плесен. Не прекалявайте с поливането. Контролирайте влажността с подходяща вентилация и циркулация на въздуха. През топлите месеци най-щадящата форма на вентилация е чрез естествена конвекция с отвори на основни стени, които изтеглят хладен въздух надолу, а отворите за покрив позволяват на горещия въздух да излиза през покрива.

Това са някои полезни съвети, които е хубаво да имате предвид, ако отглеждате или планирате да отглеждате зеленчуци в оранжерия. Те ще ви помогнат да имате здрава и плодородна реколта през цялата година.

Още по темата

Последно

Как да инсталирате и поддържате климатик

Всеки иска температурата вкъщи да е приятна - не твърде гореща или студена. Домашният климатик ще ви помогне да регулирате температурата в апартамент от...

Спортно облекло за всекидневна употреба

Казват, че правилата в модата са създадени, за да бъдат нарушавани, но не винаги нарушаването им е в наша полза. За да сте интересни...

Какво задължително да вземете с вас на почивка?

Дълго чаканата почивка наближава и искате да вземете точно това, от което имате най-голяма нужда. Именно затова в днешната статия ще ви помогнем да...