Поликарбонат и поликарбонатни плоскости – как се използват в строителството

В промишленото и частното строителство полимерните продукти започват да се използват през 70-те години на миналия век. Половин век практика доказа и действително потвърди многобройните предимства на използването на синтетични продукти на БГ Пласт 1. Въпреки това, не всички все още са запознати с нейните непреодолими приоритети.

Нещо повече, има хора, които изобщо нямат представа какво е поликарбонат, какви технически характеристики и технологични предимства той привлича строителите, как напълно нов, но все още непознат материал работи в конструкции и конструкции. За да получите пълни отговори на вашите въпроси, струва си да разберете спецификата на полимерния продукт и характеристиките на неговото производство.

Разновидности на строителния поликарбонат

Популярността и търсенето на поликарбонат в строителството се оправдават от редица приоритетни качества, присъщи само на полимерните материали. Неговата изключителна лекота се комбинира с доста висока якост и устойчивост на редица външни влияния. Полимерният листов материал активно измества крехкото и тежко силикатно стъкло.

Използва се много по-активно и лесно при остъкляването на строителни конструкции. Използвайки поликарбонат, те оборудват тераси и оранжерии, изграждат сенници, навеси над входните групи и покривите на беседки. Служи като покривно покритие, светлопроводящ елемент на панорамни прозорци, облицовка на стени.

Поликарбонатът, за разлика от стъклото, може да побере доста впечатляващо натоварване без напукване и деформация. Подходящ е за покриване на големи участъци, не създава рискови ситуации, произтичащи от разрушаването на мащабни панорамни стъкла. Материалът от синтетичен произход не изисква изключително внимателно отношение по време на транспортиране, доставка до мястото на работа и монтажни работи. Лесен за работа, не създава усложнения при рязане. Докато работите с него, практически няма отпадъци и развалени парчета, които не са подходящи за по-нататъшна употреба.

Според структурните показатели поликарбонатният лист е разделен на два подвида, това са:

  • Монолитна – Материал с монолитна структура и еднакви характеристики по цялата дебелина. На разрез листът прилича на стъклото, с което сме свикнали, но е 200 пъти по-траен. Той се огъва обаче до границите, определени от производителя.
  • Клетъчна – Материал с характерна „пчелна пита“, ако погледнете нейния разрез. Всъщност това са два тънки листа, между които са разположени надлъжни прегради. Именно те образуват структурата на пчелна пита, а също така служат като ребра.

И двата типа са подходящи за образуване на заоблени повърхности, което е напълно невъзможно със стъкло. Но тези, които искат да реализират интересна идея, трябва да вземат предвид радиуса на огъване, който задължително е посочен от производителя на материала в техническата документация.

Монолитни поликарбонатни листове

Суровината за производство на монолитен термопластичен полимер се доставя във формат гранули. Производството се извършва с помощта на екструзионна технология: гранулите се зареждат в екструдер, където се смесват и топят.

Омекотената еднородна маса се пресова през матрицата на екструдера – устройство с плосък прорез, на изхода от което във всички точки се получава полимерна плоча с еднаква дебелина. Дебелината на поликарбонатната плоча варира от 1,5 mm до 15,0 mm. Едновременно с дебелината на плочата се дават необходимите размери.

Сред положителните качества на монолитния поликарбонат е нулевата абсорбция на влага. Той изобщо не абсорбира атмосферната вода и битовите изпарения, поради което не отслабва и не създава условия за разселване на гъбични колонии.Ще намерите такива плоскости в https://bgplast1.bg/.

Пчелни поликарбонатни панели

Производството на такъв тип полимерен материал се различава от производството на монолитен колега само по формата на матрицата. Когато се прокара през него, се създава многослоен материал с дълги надлъжни канали с малко напречно сечение. В каналите, образувани от матрицата, има въздух, поради което изолационните свойства на полимерния продукт се увеличават значително, като същевременно теглото значително намалява.

Каналите, създадени от мостовите ребра, могат безопасно да бъдат приписани както на плюсовете на материала, така и на неговите минуси. Въпреки пълната неспособност на самия поликарбонат да абсорбира вода, те, напротив, могат да „изсмукват“ влагата от близките почви и растения и лесно да пропускат битови пари.

За да се предотврати проникването на вода в каналите, което между другото значително намалява приоритетните изолационни качества на клетъчния поликарбонат, при извършване на монтажни работи те трябва да бъдат покрити с гъвкави профили – линейни монтажни части. Те се използват както за защита на ръбовете, така и за свързване на съседни листове в една конструкция.

Още по темата

Последно

Как да инсталирате и поддържате климатик

Всеки иска температурата вкъщи да е приятна - не твърде гореща или студена. Домашният климатик ще ви помогне да регулирате температурата в апартамент от...

Спортно облекло за всекидневна употреба

Казват, че правилата в модата са създадени, за да бъдат нарушавани, но не винаги нарушаването им е в наша полза. За да сте интересни...

Какво задължително да вземете с вас на почивка?

Дълго чаканата почивка наближава и искате да вземете точно това, от което имате най-голяма нужда. Именно затова в днешната статия ще ви помогнем да...