Компактен трактор за двора и градината

„Селският живот“ може да бъде по-ефективен и по-лесен, когато имате „помощ“ от няколко десетки конски сили. Макар и не толкова мощни и малки по размер, компактните трактори са идеални за малки домакинства и ферми и могат да помогнат много при ежедневната работа.

За повечето хора първият им трактор е голяма инвестиция и много начинаещи фермери имат ограничен бюджет. Ако имате малка ферма или ферма „хоби“, изборът и закупуването на трактор също може да се окаже доста трудна задача.

Независимо от марката и техническите характеристики, които искате, често има опция за закупуване на нов или употребяван трактор. В тази статия ви помагаме да намерите отговори на някои от естествените въпроси, които всеки купувач на трактори с ниска мощност има.

Малки трактори: кои са най-добрите?

Намирането и купуването на „най-добрия/правилния“ трактор е трудно, особено когато пазарът предлага широка гама трактори с ниска мощност. Но отговорът на този въпрос зависи (почти) изцяло от начина на използване на бъдещия трактор и от бюджета, определен за инвестицията.

СЪВЕТ: Важно е дейностите, извършвани с трактора, да улеснят работата ни и текущата поддръжка да не ни създава много проблеми.

Текущите приложения на трактор с ниска мощност са разнообразни: поддръжка на пътища/алеи, снегопочистване, косене/подкастряне (тревни площи, зелени площи и т.н.), поддръжка на пасища, обработка на почвата, овощни градини, оранжерии и слънчева поддръжка, транспортиране на материали и т.н.

4 критерия за избор на подходящия модел компактен трактор

  1. Мощност на трактора

Площта, на която ще обработвате, видът на работа и времето, в което искате да извършите тези операции, са решаващи фактори при избора на трактор. Изискванията за мощност и времето за работа са тясно свързани с ежедневните приложения, които искате да изпълнявате с машината.

Когато оценявате и определяте мощността на бъдещия трактор, който ще бъде закупен, внимавайте да не подценявате необходимото количество работа. Непосредствените нужди са добре известни, но също така ще трябва да предвидите управлението на бъдещите дейности и реализации, които ще използвате.

Малките размери на трактори с ниска мощност им позволяват достъп до тесни пространства. Въпреки това наличното пространство за съхранение на трактора и инвентара, но особено пътищата за достъп, портите и вратите, както и височината на пространствата, където ще влизате и работите с трактора, са фактори, които трябва да вземете предвид.

СЪВЕТ: Оценете правилно изискването за мощност и включете допълнителен резерв от 10-20%.

  1. Характеристики и техническа конфигурация

Изборът на характеристиките и техническата конфигурация на трактора, които ще ви позволят да закачите и да работите с правилните инвентар, ще улесни вашата работа. Също така са важни стандартните функции, както и допълнителните функции, които могат да бъдат добавени по-късно.

Тип на двигателя, трансмисия, скоростна кутия, съединител, ходова част, шаси, окачване, спирачна и обезопасителна система, работно оборудване (теглич/прикачващо устройство и теглич, селектор, хидравлична система и др.) и електрическо оборудване са основните технически аспекти които трябва да имате предвид.

СЪВЕТ: Желателно е трактора да се види „в работа“, евентуално да се направи тест за работа преди покупка.

  1. Аксесоари на трактора

Видът и броят на инвентара, който може да се закачи към трактора, зависи от техническите характеристики и конфигурация на трактора и наличното работно оборудване. По този начин, ако използвате трактора за малък брой приложения, тогава изборът ви е много по-лесен. За множество употреби и приложения обаче ще трябва да закупите съответните инструменти и устройства, а те понякога могат да бъдат скъпи или по-трудни за достъп.

Като цяло, за директно закрепване е необходим директен (стандартен) съединител и/или универсален напречна щанга, а за задействане е необходим отвод за мощност (PTO). Например монтирането на „бормашина“ за изкопаване на дупки изисква универсално (3-точково) захващане и задвижване на ВОМ, както и определено изискване за мощност.

  1. Сервиз – рутинна поддръжка и възможни ремонти

Цялото оборудване изисква поддръжка. Колкото и добре да поддържате трактора, ще имате нужда от сервиз и резервни части. Честотата на текущата поддръжка зависи от броя на работните часове. Важно е да прецените дали нуждите от поддръжка на избрания от вас модел могат да бъдат задоволени от вас и/или от продавача/дилъра.

По-лесно е да вземете части или да планирате ремонт по-лесно и навреме, когато сте в същия район с вашия дилър. Малкото разстояние между вашата ферма и дилъра, от който сте закупили трактора, може да бъде решаващ фактор при избора на бъдещ трактор.

СЪВЕТ: Ако изберете нов трактор, проверете гаранционните и сервизните условия в договора, както и наличността на резервни части.

Техническите характеристики и основните марки и модели трактори с ниска мощност, предлагани на румънския пазар, ще бъдат разгледани в бъдещи статии.

Предимства на малките трактори

  • Те са универсални и по-лесни за управление в сравнение с компактните трактори;
  • осигурява значителна мощност, когато е оборудван с правилните инструменти и приспособления;
  • малък размер – колкото по-малък е тракторът, толкова по-лесно се борави с него при работа.
  • изисква малко място за съхранение на трактора и инвентара;
  • относително ниски инвестиции.

Благодарение на разнообразното предложение и множеството модели и варианти на оборудване, тракторите от 100 конски сили вече са достъпни и за дребните фермери. Вижте кой модел ви подхожда!

Материалът е подготвен с помощта на Kubota-bg.com, представител на марката KUBOTA за България

Още по темата

Последно

Как да инсталирате и поддържате климатик

Всеки иска температурата вкъщи да е приятна - не твърде гореща или студена. Домашният климатик ще ви помогне да регулирате температурата в апартамент от...

Спортно облекло за всекидневна употреба

Казват, че правилата в модата са създадени, за да бъдат нарушавани, но не винаги нарушаването им е в наша полза. За да сте интересни...

Какво задължително да вземете с вас на почивка?

Дълго чаканата почивка наближава и искате да вземете точно това, от което имате най-голяма нужда. Именно затова в днешната статия ще ви помогнем да...