Какво символизират багрите на традиционните български носии?

Носията е традиционното народно облекло на българите от старите времена. И до днес, тя има специално място на всеки български празник, а изработката на носии е занаят предаван през поколенията. Също така може да откриете и стилизирани народни носии, които предлагат един по-съвременен прочит на традициите.

Народната носия се е превърнала в един от символите на българщината, а през вековете под чужда власт, е позволила на нашите предци да съхранят своята идентичност и етническа принадлежност. Етнолозите и фолклористите са категорични, че те не бива да се възприемат единствено като дрехи. Те са ценно наследство, върху което са отбелязани традициите, бита и културата на нашия народ и “разказват” истории от незапомнени времена. Всеки една част от облеклото и всеки един детайл от носията имат точно определено предназначение и са натоварени с определена символика, която е била изключително важна за вярванията и разбиранията на нашия народ в миналото. Освен формите, от важно значение са били и цветовете.

Днес сме свикнали да избирате цветовете на дрехите, като ги съобразяваме с тенденциите или залагаме на цветове, които смятаме, че ни подхождат. При изработката на народни носии обаче, всеки цвят има определена символика и се свързва с някакво явление, сила или предмет. Затова и в подбора на цветовете на българските народни носии няма нищо случайно.

А вие знаете ли каква е символиката за белия цвят или пък на червеното, които неизменно са присъствали в облеклото на нашите прадеди? Ако вече сме привлекли любопитството ви и искате да научите повече за цветовете на традиционните български носии и тяхното значение, вижте повече в следващите редове.

Символиката на червения цвят

Червеното е един от цветовете, които са имали важно значение в бита и културата на българите. Интересно е, че част от тях са запазени и до днес. Например червеният конец, който много хора днес носят на ръката си. В разбиранията на нашите предци, червеното е цвят, които има силата да предпазва от зли очи, уроки и лош късмет. Този цвят присъства и в голяма част от шевиците, които красят носиите, именно заради вярването, че той може да предпази от нечисти сили. Също така, той се асоциира с родовата кръв, както и с плодовитостта при жените, а при мъжете се свързва със смелост и сила.

Символиката на белия цвят

Както в много други култури, така и за българите, бялото се отъждествява с чистота, непорочност и младостта. Затова и то е присъствало почти винаги в облеклото на нашите прадеди под формата на традиционна бяла риза. В някои краища на етническите български земи, лицата на младите момичета, които се омъжват, се боядисват в бяло и украсяват с цветни мъниста. Този обичай се още може да се види и днес в с. Рибново. В други краища на страната, бялото е било асоциирано със смъртта и отвъдния живот на душата.

Символиката на зеления цвят

Зеленият цвят винаги се е свързвал с природата, с младостта, силата и възраждащия се живот. Той присъства и в популярните символи, изобразявани с традиционна шевица – т.нар. Дърво на живота. Често може да се види и в престилките или връхните дрехи на носията.

Символиката на синия цвят

Сините багри също са намирали място в традиционното облекло на българина. Този цвят се е свързвал с небето и водата и символизира спокойствието, вътрешната сила, доверие и увереност.

Ако и вие искате да се докоснете до магията на българските народни носии, открийте голямо разнообразие от модели на https://www.pensiluet.com/.

Още по темата

Последно

Мрежа против насекоми – универсално решение за дома и градината

Насекомите могат да бъдат неприятни и дори опасни както за хората, така и за животните и растенията. За съжаление през летния сезон те изобилстват...

Добавя ли оградата стойност към вашия дом?

Пролетта е вече тук и започваме да прекарваме все повече време навън, съответно обръщаме повече внимание на състоянието на пространството около къщата. Заглеждаме се...

Какво представлява бензиновият храсторез?

Поддържането на жив плет или храсти може да бъде трудна работа. Често ръчните ножици не са достатъчни или пък изискват твърде много усилия, за...