Какво символизират багрите на традиционните български носии?

Носията е традиционното народно облекло на българите от старите времена. И до днес, тя има специално място на всеки български празник, а изработката на носии е занаят предаван през поколенията. Също така може да откриете и стилизирани народни носии, които предлагат един по-съвременен прочит на традициите.

Народната носия се е превърнала в един от символите на българщината, а през вековете под чужда власт, е позволила на нашите предци да съхранят своята идентичност и етническа принадлежност. Етнолозите и фолклористите са категорични, че те не бива да се възприемат единствено като дрехи. Те са ценно наследство, върху което са отбелязани традициите, бита и културата на нашия народ и “разказват” истории от незапомнени времена. Всеки една част от облеклото и всеки един детайл от носията имат точно определено предназначение и са натоварени с определена символика, която е била изключително важна за вярванията и разбиранията на нашия народ в миналото. Освен формите, от важно значение са били и цветовете.

Днес сме свикнали да избирате цветовете на дрехите, като ги съобразяваме с тенденциите или залагаме на цветове, които смятаме, че ни подхождат. При изработката на народни носии обаче, всеки цвят има определена символика и се свързва с някакво явление, сила или предмет. Затова и в подбора на цветовете на българските народни носии няма нищо случайно.

А вие знаете ли каква е символиката за белия цвят или пък на червеното, които неизменно са присъствали в облеклото на нашите прадеди? Ако вече сме привлекли любопитството ви и искате да научите повече за цветовете на традиционните български носии и тяхното значение, вижте повече в следващите редове.

Символиката на червения цвят

Червеното е един от цветовете, които са имали важно значение в бита и културата на българите. Интересно е, че част от тях са запазени и до днес. Например червеният конец, който много хора днес носят на ръката си. В разбиранията на нашите предци, червеното е цвят, които има силата да предпазва от зли очи, уроки и лош късмет. Този цвят присъства и в голяма част от шевиците, които красят носиите, именно заради вярването, че той може да предпази от нечисти сили. Също така, той се асоциира с родовата кръв, както и с плодовитостта при жените, а при мъжете се свързва със смелост и сила.

Символиката на белия цвят

Както в много други култури, така и за българите, бялото се отъждествява с чистота, непорочност и младостта. Затова и то е присъствало почти винаги в облеклото на нашите прадеди под формата на традиционна бяла риза. В някои краища на етническите български земи, лицата на младите момичета, които се омъжват, се боядисват в бяло и украсяват с цветни мъниста. Този обичай се още може да се види и днес в с. Рибново. В други краища на страната, бялото е било асоциирано със смъртта и отвъдния живот на душата.

Символиката на зеления цвят

Зеленият цвят винаги се е свързвал с природата, с младостта, силата и възраждащия се живот. Той присъства и в популярните символи, изобразявани с традиционна шевица – т.нар. Дърво на живота. Често може да се види и в престилките или връхните дрехи на носията.

Символиката на синия цвят

Сините багри също са намирали място в традиционното облекло на българина. Този цвят се е свързвал с небето и водата и символизира спокойствието, вътрешната сила, доверие и увереност.

Ако и вие искате да се докоснете до магията на българските народни носии, открийте голямо разнообразие от модели на https://www.pensiluet.com/.

Още по темата

Последно

Бургаски портал за новини се появи в интернет

Нов новинарски портал за актуални новини се появи в интернет пространството. Сайтът съобщава последните вести от Бургас и региона и в същото време предоставя...

Основно ръководство за носене на гривни

Китката ви не трябва да е само за часовника ви. Гривните са чудесен аксесоар, който може да окаже истинско въздействие върху облеклото ви. В...

Подарък преживяване за търсачите на силни усещания

Преживявания, свързани със скокове с парашут Безспорният крал на адреналиновите преживявания определено е скачането с парашут. Не е за хора със слаби сърца и, както...