Кога е време да си купим нов компютър?

Ако някога сте притежавали компютър, значи сте виждали Синия екран на смъртта. В повечето случаи син екран и други притеснителни компютърни проблеми могат да бъдат коригирани с изключване и включване или ремонт, но понякога тези проблеми са симптоми на по-голям проблем. Ето защо е важно да знаете кога е време да се сдобиете с нов компютър.

Според специалистите от https://www.izotcomputers.com/, трябва да очаквате да подменяте компютъра си веднъж на четири години. Това се основава на анализ на разходите плюс средното време, необходимо за износване на вътрешните части на машината. Съветът важи основно за лаптопите. За настолния домашен компютър специалистите дават малко по-различна оценка: пет години.

Ако това ви се струва като кратък живот, ви разбираме, но имайте предвид, че в повечето случаи машините биха издържали повече. Компютрите просто по принцип не са създадени да издържат дълго време и дори да са издържали, софтуерът се актуализира толкова бързо, че по-старите машини често не могат да бъдат в крак с новите програми.

Което означава, че преди да влезем в проблеми с хардуера, има един голям знак, свързан с хардуерна повреда, който сигнализира, че трябва да замените вашия компютър възможно най-скоро: ако той не може да се актуализира повече. Ако вашият компютър е буквално толкова стар, че системните му изисквания не отговарят на необходимите минимуми, за да се актуализира той до най-новата версия на предпочитаната от вас операционна система или до най-новата версия на програми, от която се нуждаете, като браузъри, Microsoft Word или Photoshop, то е време да го замените.

Ако компютърът ви е актуализиран, има цяла поредица знаци, които могат да ви покажат, че компютърът ви е в последните месеци от живота си. Но е по-трудно да се знае кога тези признаци показват истинска нужда от компютърна подмяна.

Признаците, че компютърът е износен или се нуждае от надграждане, са често известни. Синия екран на смъртта е един знак, че нещата може да се объркат във вашия компютър, но не винаги е симптом, че любимият ви лаптоп или настолна машина е на път да се срине и изгори.

Един знак, че наистина е на път да се срине и изгори, е постоянното прегряване. Всички компютри ще се преуморят, ако блокирате вентилаторите за охлаждане да вършат работата си (например, когато поставите лаптопа си на леглото си, покривайки процепите на вентилатора), но ако компютърът прегрява привидно без причина, тогава е време да погледнете вътре.

Компютрите събират прах вътре, което може да накара вентилаторите да работят по-малко ефективно и ако компютърът ви непрекъснато се прегрява, това може да повреди вътрешни компоненти, необходими за качественото изпълнение. Тогава определено е време да си купите нов компютър.

Дългото време за стартиране също е симптом, че нещо дърпа компютъра ви надолу. Новите компютри са в състояние да прескочат бързо от изключване или заспиване и бързо да са напълно готови за работа, така че ако на компютъра ви са нужни минути за стартиране и след това е значително бавен през първия период на работа, знайте, че е време да започнете да обмисляте покупка на нов.

Разбира се, има няколко решения, които трябва да изпробвате, преди да се настроите за нов компютър веднага. За времето на стартиране трябва да сте сигурни, че не използвате твърде много програми за стартиране, трябва да деактивирате хардуера, който не използвате (като Bluetooth контролери и виртуални Wi-Fi адаптери), да дефрагментирате харддиска си и да гарантирате, че операционната система е актуална. Така ще знаете, че компютърът ви работи възможно най-ефективно.

Когато  имате компютър, бъдете сигурни, че сте в крак с поддръжката, както виртуална, така и физическа. Актуализирайте редовно защитата си за вируси, почиствайте процепите на клавиатурата и вентилатора и обръщайте внимание на всички проблеми, които възникват. Често те са поправими.

Още по темата

Последно

Как да инсталирате и поддържате климатик

Всеки иска температурата вкъщи да е приятна - не твърде гореща или студена. Домашният климатик ще ви помогне да регулирате температурата в апартамент от...

Спортно облекло за всекидневна употреба

Казват, че правилата в модата са създадени, за да бъдат нарушавани, но не винаги нарушаването им е в наша полза. За да сте интересни...

Какво задължително да вземете с вас на почивка?

Дълго чаканата почивка наближава и искате да вземете точно това, от което имате най-голяма нужда. Именно затова в днешната статия ще ви помогнем да...