Капсулен гардероб – винаги има какво да облечете

garderob

Случвало ли ви се е на отворите гардероба си и да стигнете до заключението, че няма какво да облечете. Едновременно с това обаче, той прелива от дрехи – някои, които отдавна не носите, не ви стават или сте запазили единствено от сантимент. Ровите и опитвате различни комбинации, но отделните елементи всяка изобщо не си съвпадат като стил, кройка или пък цветово. Преди да сте се отчаяли напълно и да се отправите към необмислени покупки, бързаме да ви кажем, че решение има и то се нарича капсулен гардероб.

Какво представлява капсулният гардероб?

Вероятно сте чували за тази концепция и преди, тъй като тя набра доста голяма популярност в последните години. Оригиналната идеята принадлежи на Сузи Фокс – дизайнер и собственичка на моден бутик в Лондон. Според нея, капсулният гардероб съдържа базови елементи (дрехи и аксесоари), които имат високо качество и са подбрани така, че да се съчетават в много на брой и различни комбинации.

Казано накратко, идеята е с по-малко на брой елементи в гардероба да създаде много на брой тоалети, които да използвате за различни поводи. Всичко това звучи чудесно, но как може да го постигнете? В следващите редове ще ви дадем няколко съвета, с които да създадете един винаги модерен и разнообразен капсулен гардероб. Ето кои са те:

  1. Започнете начисто

Както вече споменахме, тази концепция се концентрира върху изграждането на устойчива колекция от дрехи, които са вечно актуални и няма да излязат от мода още през следващия сезон. За да създадете капсулен гардероб, първо трябва да се отървете от всички ненужни дрехи, които само заемат място, но по някаква причина не сте носили в последната година. Оставете само неща, които харесвате, подходящи са за вашата фигура и ви стоят добре.

  1. Почерпете вдъхновение

Капсулният гардероб трябва да отговаря на вашия стил и начин на живот. Ако работите в банка или често ви се налага да провеждате делови срещи с важни клиенти, то е добре да включите повече елегантни и официални тоалети. В случай обаче, че предпочитате по-неформален стил и начинът ви на живот го позволява, то насочете вниманието си в тази посока. Разгледайте различни стайлинг предложения онлайн и открийте стила, който най-много ви харесва.

  1. Изградете своя капсулен гардероб

Преди да се втурнете към магазините, първо създайте идея как ще изглежда, кои от дрехите, които сте запазили, са подходящи за него и след това вижте от какво още се нуждаете. Няма точен брой дрехи и аксесоари, които трябва да включите, но обикновено стилистите препоръчват да се ограничите до 50 елемента. Идва ред да направите списък с това, което имате и дрехи, които трябва да си купите.

  1. Изберете класически модели и неутрални цветове

За да може лесно да се съчетават отделните елементи помежду си, добра стратегия е да изберете класически модели, които винаги са актуални и може да носите в продължение на години.

Що се отнася до цветовете, добре е да заложите на по-неутралните цветове като основни в гардероба – бяло, черно, бежово, кафяво и т.н. Разбира се, може да добавите и любим цветен акцент в цялата комбинация – жълто, зелено, червено и т.н.

  1. Време е за шопинг

Основно правило е, когато пазарувате да избирате дрехи, изработени от висококачествени и комфортни материи. Те може и да са една идея по-скъпи от “бързата мода”,  но капсулният гардероб е инвестиция, която ви позволява да изглеждате стилни и модерни в продължение на години. Заложете на качество и удобство от стилната колекция дамски дрехи на GANG: https://gang.bg/products/damski-drehi.

Сега вече имате представа как да изградите вашия неповторим и универсален гардероб, за да има винаги какво да облечете!