Риболов с воблер от брега: практични съвети

риболов с воблер

Воблерът е популярна стръв, която активно се използва при риболов на хищни риби в различни водни басейни, независимо от избраната зона. Основната отличителна характеристика на продукта е неговият размер. По този начин дори пасивният и несигурен хищник със сигурност ще забележи воблера и ще реагира на неговото движение и специално „поведение“ във водата.

Защо?

Движенията на изкуствените воблери наподобяват движенията на истинска малка рибка – това привлича много риби. Съвременните модели, като правило, са направени от специална тежка пластмаса. Някои компании обаче се занимават с производството на „ексклузивни“ модели, изработени от специално дърво. Също така, воблерите са с двойни или дори тройни куки, чийто брой варира от 1 до 3 парчета максимум.

Днес риболовът с воблер от брега се счита за един от най-популярните и търсени видове „лов“ за хищник. Целият процес се основава на опита и знанията на самия рибар, който трябва да може да избере правилната стръв и да я използва умело.

Как се избира воблер?

За да не се обърка при избора на подходящ модел за стръв, риболовецът задължително трябва да вземе предвид следните важни характеристики на водния басейн, в който планира да „ловува“ екземпляри за трофей:

  • Цвят на водата;
  • Отсъствие / наличие на подводни течения;
  • Максимална дълбочина.

Разбира се, човек може лесно да си купи няколко варианта воблери наведнъж, за да не се обърка. Но икономически не е изгодно, защото не всеки рибар има възможност да харчи излишни пари.

Ако се планира да се лови от брега на езерце с мътна вода, препоръчително е да се даде предпочитание на модели с ярка цветна палитра. За воден басейн с бързо подводно течение не трябва да се ползват воблери с широки „лопатки“. Течението просто ще „помогне“ на примамките да се движат в правилната посока.

Също така, когато се купуват, не бива да се пренебрегва вида на водната плячка, за която е организиран предстоящият риболов. Например, щуката реагира добре на големи и бавно движещи се воблери. Но пък костурът се изкушава от малки примамки, които активно се движат във водата.

Съвет: не се препоръчва да  купувате евтини китайски модели с лошо качество. Такива воблери могат само да изплашат рибата и няма да донесат желаните резултати. По-добре е да се даде предпочитание на примамки от надеждни  в този бранш компании. Нека да са само няколко, но качествени и наистина „работещи“.

Начинаещите рибари много често задават един и същ въпрос: как правилно да се лови риба от брега с воблер?

За справяне с този проблем е важно да се действа поетапно, като се вземат предвид основните характеристики на такъв риболов.

Първо се избира мястото за риболов и се обследва басейна, за да се разберете кой воблер е препоръчително да се използва за улов на голям екземпляр. След като изборът е направен прецизно с идеалния воблер, можете лесно  може да се хване сом, щука или щука. Ефективността на риболова от брега директно зависи от размера, формата, техниката на ловене, която е избрана.

Трябва да се обърне голямо внимание на фиксирането на воблера. По правило повечето професионални риболовци препоръчват използването на популярния възел, наречен „Rapala“ по време на процеса на свързване. След като воблерът е сигурно фиксиран,  рибарят е готов за атака и трябва да бъде зареден с много търпение. Така дори начинаещият рибар може лесно да хване желания трофей.

Още интересна информация за риболова и полезни съвети за рибари следете на ribata.eu.