Главоболие – причините, за които не знаем

Главоболие

Понякога главоболието сякаш изниква от нищото и ви сварва напълно неподготвени. И докато при определени заболявания е нормално да го очаквате, то когато сте напълно здрави, нямате представа защо така отчаяно ви боли главата.

И макар само по себе си да не е чак толкова притеснително, главоболието е в състояние да провали целия ви ден. Затова нека изясним причините за болките в главата, за някои от които нямате представа, а други – откровено казано неглижирате:

  1. Пиете твърде малко вода

Вероятно ви се е случвало да изпитате силно главоболие, докато тренирате във фитнеса или вървите дълго пеша. И още по-вероятно е, че тогава не сте си носили вода.

Ако не хидратирате добре тялото си при физическо натоварване, шансът да се превиете от остри болки в главата значително нараства.

  1. Пропуснали сте обичайното си кафе

Ако сте свикнали да посрещате утрото с ароматна чаша кафе, но днес ви се объркаха нещата и я пропуснахте, главоболието ви се дължи на недостига на кофеин.

Може да се наблюдава и обратната зависимост – да ви боли глава от предозирането с кофеин.

  1. Прекалили сте със сладоледа

Така нареченото „ледено главоболие“ се дължи на консумирането на твърде много студени храни като сладолед. Ако страдате от мигрена, по-добре заменете сладоледа с йогурт.

  1. Гладни сте

Ако пропуснете обичайното си хранене, ще почувствате глада не само в стомаха, но – и в главата. Неприятното усещане се засилва в комбинация с обезводняване и физическа умора.

За да избегнете пронизващите болки, винаги си носете здравословна закуска в чантата.

  1. Не проветрявате стаята

Проветрявате ли достатъчно помещението, в което прекарвате дълго време?

И знаете ли, че са необходими 30 минути, за да стане това качествено?

Ако отговорът ви е отрицателен, никак не е чудно, че ви мъчи главоболие.

  1. Имате неправилна стойка или се обездвижвате

Понякога наистина имате твърде много работа на компютъра и не мърдате с часове. Знаем, че е важно, но неправилната стойка или дългото застояване и на най-ергономичния стол могат да станат причина за главоболие.

  1. Силен парфюм, натрапчиви ароматизатори

Обичате парфюми, които карат хората да се обръщат след вас на улицата? Вярвате, че за да е траен ароматът трябва да е силен? А не сте ли се замисляли какво правят с вас силните миризми?

За да бъдем честни докрай, ще споменем, че главоболие може да се причини не само от миризма на парфюм, но и на храни и напитки.

Чесънът и лукът, например, водят до болки в главата при много хора.

  1. Влажно време

Дъждовното и влажно време, вятърът и мъглите често ви карат да свъсвате вежди заради болки в челото. И това се дължи на промяната в атмосферното налягане, при което хроничните заболявания се обострят.

  1. Неправилна диета

Определени храни също могат да са предпоставки за главоболие, макар да ги смятаме за полезни. Цитрусовите плодове и сирената за съжаление са сред тях. Затова ако главоболието се появи след похапването им, по-добре се въздържайте известно време от тях.

Каквито и да са причините за досадните болки в главата, не се примирявайте. Истината е, че те трудно се откриват и лекарите често се лутат между различни диагнози. Но понякога ежедневното главоболие изчезва от само себе си и повече никога не се появява.