Защо бижутата не са инвестиция?

Напоследък темата за инвестициите започна да представлява интерес за много хора, включително и такива, които доскоро не са били заинтригувани от акциите, финансовите активи и инструменти. Причината за този интерес, разбира се, е желанието им да съхранят спестяванията си, които бавно, но видимо се стопяват на фона на растящата инфлация у нас, а и по цял свят.

Инвестирането на заделените пари, с които разполагаме, в други активи, е наистина добър начин да ги съхраним. От друга страна, не всяка инвестиция може да ни помогне в това начинание. Някои инвестиции като например в акции, имат висок процент финансов риск.

От друга страна, инвестиционният актив златото е много по-надеждна форма да запазим своите спестявания. Причината е, че то има относително стабилна стойност, а освен това в дългосрочен план дори може да ви донесе приходи. Ето защо мнозина днес решават да инвестират спестяванията си именно в злато.

Тук е важно да се отбележи, че не всяко злато има инвестиционен характер. Златните бижута например не представляват финансов актив. Вижте защо в следващите редове.

Точно определен тип злато официално е признат за инвестиционен актив

В международен план ясно е декларирано кое злато има инвестиционен характер. Златните бижута не е такова злато. Инвестиционното злато има само две форми, а именно златни кюлчета и златни монети. Последните трябва да са сечени след 1800-та година и да имат конкретна номинална стойност, тоест да представляват разменна валута и днес.

Инвестиционните брокери и финансови къщи не предлагат бижута

Тези компании се занимават само и единствено с инвестиционни активи. Освен акции, те предлагат и покупка на злато. Ако разгледате каталога им с оферти, няма да намерите златни бижута. Това означава, че последните нямат инвестиционен характер. На тези места се занимават само и единствено с инвестиционни продукти каквито са златните монети и кюлчетата, акциите и облигациите, но и не златните бижута.

Само в някои страни златните бижута имат инвестиционен характер

Съществуват определени държави, в които все пак златните бижута са еквивалентни на кюлчетата и монетите, тоест представляват форма на инвестиционно злато. Причината обаче е, че те съдържат голямо количество чиста проба от благородния метал. Все пак се продават в малък марж – 10%. Сред тези държави попадат Индия и ОАЕ. България обаче не влиза в списъка. Ето защо покупката на златни бижута у нас не представлява форма на инвестиция.

Когато решите да направите златен подарък с инвестиционен характер, не купувайте обеци или гривна. Купете златно кюлче или монета. Казваме това, защото мнозина продължават да живеят в заблудата, че с изненада златно бижу правят инвестиционен подарък.

Златните бижута не могат да ви донесат приходи

Инвестиционните активи имат за функция да съхраняват спестяванията, но и да ви носят печалба в дългосрочен план. Това са и очакванията ни, когато купуваме кюлчета и златни монети. Обикновено след такава покупка не оставаме разочаровани. На практика очакванията ни отговарят на реалността.

Но златните бижута няма как да ви донесат приходи. Точно обратното. Ако решите да ги продадете, ще установите, че за тях ще ви поискат половината или дори една трета от цената, на която сте ги закупили.

Причината е, че при изкупуване на златни бижутерийни изделия търговецът оформя цената на база количеството чистия благороден метал в тях. А обикновено то не е особено много. По-висока сума за златни бижута бихте могли да получите, след като ги продадете, само ако те имат някаква историческа стойност или са антики.

Ако искате не просто да купите злато, а да инвестирате в него, е нужно да намерите надежден брокер и от него да закупите кюлчета с определен грамаж или златна монета, а не бижута. Ако Инвестирате в злато с Limar и няма да сбъркате, ако искате да запазите поне някаква част от топящите се ваши спестявания в условията на днешната инфлация.

Още по темата

Последно

Как да избегнем некоректни оферти за телефони и смарт часовници

Потребителите да бъдат особено пресметливи при разглеждането на оферти за покупка на едни от най-търсените подаръци за Коледа и Нова година като телефони, смарт...

В търсене на евтини градински мебели

Не са малко онези, които търсят евтини градински мебели. Обзавеждането на градината, е един от начините да почувствате повече комфорт и да се насладите...

Syntha 6: защо това е най-добрият избор на протеин на прах

Syntha 6 е протеинова добавка, която има сложно структурирана протеинова матрица, и включва редица полезни за мускулите хранителни вещества подбрани по специален начин. Те...