За какво да внимаваме, когато купуваме употребявано ски оборудване

покупка на употребявани ски

Ръководство за намиране на екипировка, когато парите не стигат.

Дори при строго управление на бюджета парите винаги не стигат. Твърде много отбивания до бара за „само няколко бири“ през миналата зима означава, че не са останали много пари за нови ски.

Разбрахме.

Късмет за теб, лято е – идеалното време на годината да намериш употребявана екипировка. За да не се прецакаш, следвай тези съвети как да оцениш използваното оборудване, за да си осигуриш най-добрата сделка.

Връхни дрехи

Хидроизолация: Колкото и незахабен да изглежда вашият комплект, когато снегът е покрил пистите и всички вече са на опашката пред лифта, последното нещо, което искате е да сте човекът, забит в хижата, изсушаващ якето си под сушилнята за ръце в банята.

Проверката на хидроизолацията на използвано яке е точно толкова лесна, колкото звучи.

Налейте малко вода върху него. Ако водните топчета върху тъканта образуват малки капчици, всичко е наред. Ако водата започне леко да попива, материалът е загубил своята хидроизолация. Ако якето или панталонът много ви харесват (или поне цената ви устройва много), за да оправите проблем с хидроизолацията, има продукти, които помагат да се върнат водоустойчивите свойства на зимния екип.

Ципове: Въпреки че люлеенето на отвореното яке може да ви накара да изглеждате готино пред 14-годишните деца, които се возят в парка, възрастните закопчават якетата си. Не забравяйте да проверите ципове – как се движат и дали са херметични.

Шевове: Разкъсванията могат да бъдат зашити, но все пак прегледайте всички шевове, за да не се окаже, че за ремонт ще платите повече, отколкото за покупката.

Джобове: Проверете ги за дупки или прокъсвания.

Каска: НИКОГА не купувайте употребявана каска. Колкото и да се кълне предишният собственик, че е удряна само веднъж, рискът е просто твърде голям.

Общо правило е, че трябва да сменяте каската си на всеки пет години.

И основното оборудване

Ски: Три неща, които трябва да проверите при покупката на ски втора употреба – основата, канта и горния слой. Проверете за дълбоки резки и основни ожулвания в основата. Пазете се от твърденията на продавача, че всички драскотини могат да се запълнят без проблем.

По отношение на кантовете, ако просто имат нужда от „подостряне“, стига да има мегдан, нямате проблеми. Обаче ако кантът е ръждясал или вече е свършил от прекомерно заостряне, това не са вашите ски.

Относно горния слой – там вече проблемът е по-скоро естетически – от вас зависи доколко може да го приемете и на каква цена.

Ски обувки: Хубавото на използваните ски обувки е, че никога няма да ви се случи да счупите чисто нови обувки – много боли 😊 в портфейла. Странното нещо е, че краката на някой друг са се запознали доста с вътрешността на този лайнер. За щастие, много лайнери могат да бъдат преформирани многократно (или можете да закупите нови лайнери). Докато малко вече съществуващ стак на багажника не ви плаши, чифт ботуши на година или две са солиден начин да спестите малко монета.

Щеки: Освен ако няма забележими пукнатини или счупени щипки, използваните щеки са добра алтернатива – доста по-евтини са от новите.

КЪДЕ ДА търсим ски втора употреба:

OLX: Изборът е огромен, качеството варира от пълен боклук до почти нови комплекти. Задължително купувайте с човек, който разбира – иначе шанса да пропилеете парите си е огромен.

Местен магазин: Разбира се, едно от най-добрите места за намиране на употребявана екипировка е във вашия надежден местен магазин, който често продава използвани демо-ски, за да направи място за нови неща за следващата година. Магазинът също така има история и отзиви от предишни клиенти, така че лесно да се ориентирате в ситуацията.