Важно ли е как ще погребем домашния любимец?

Кремация на домашни любимци

Много хора се интересуват от подробности относно погребението на домашни любимци, като имат предвид, че законите в България и не само, забраняват закопаването на животното в земята, заради възможността да предизвика зарази. Забранено е изхвърлянето на труповете във водните басейни, тъй като има опасност от отравяне на водата, така че възможните варианти са малко. Стопаните могат да използват специализирани гробища или да платят за кремация на животното.

В какво се състои кремацията на домашен любимец?

За да кремирате любимото Ви животно, е нужно да разчитате на специализираните крематориуми, които предлагат кремация на домашен любимец, във вашия град или населено място. Крематориумът трябва да има достатъчно на брой пещи, както и да осигури извозване на трупа в хладилна камера и неговото правилно съхранение. Ако всичко това е налице, то тогава се дава дата за самото кремиране, когато животното ще бъде изгорено, а пепелта, ще Ви бъде предоставена в специална урна. Най-общо това представлява процедурата по кремиране.

Разбира се, трябва да имате предвид, че не всички траурни агенции и фирми предлага кремиране на домашни любимци. Ето защо, е добре да потърсите повече информация в интернет относно предложенията на професионалистите в бранша. В България крематориумите за животни са малка бройка, но съществуват, така че не се колебайте да ги използвате, когато тежкият момент настъпи.

Защо е важно как ще се разделя с домашния си любимец?

Животното, което Ви е носило радост през годините, заслужава вашето уважение. Причините за неговата гибел могат да бъдат най-различни, така че не бива да подхождате лекомислено, като го заровите в земята или го изхвърлите в близката река. Имайте предвид, че така можете да отровите не само други животни, но и хора.

От друга страна кремацията е един хуманен акт, който е едновременно законен и препоръчителен. По-горе обяснихме повече за самата процедура, така че би трябвало да сте запознати с нея. Желаем здраве на любимците Ви и на добър час.