Сексът и здравето. Как са свързани?

Многобройни изследвания отдавна са доказали, че здравето до известна степен зависи от секса. Въздържанието или липсата му може да причини както физическа, така и психологическа вреда. Редовният секс (поне два пъти седмично) е един от основните фактори, които увеличават продължителността на живота на хората до 75 години или повече. Също така оказва положителен ефект върху интелигентността на човек, независимо от възрастта.

Смята се, че сексуалната активност може да намали риска от смърт от инсулт почти наполовина, да намали вероятността от развитие на диабет с 40% и да намали риска от инфаркт с 30%.

Кои са другите ползи от редовния интимен живот? Днес от секс магазин Cleopatrabg.com ще ни ги покажат.

Облекчава стреса

Помага за понижаване на кръвното налягане и като цяло намалява стреса, според изследователи от Шотландия, които докладват своите открития в списание Biological Psychology. Те са изследвали 24 жени и 22 мъже, които са водили дневници на сексуалната си активност. След това изследователите ги подлагат на стресови ситуации, като говорене пред публика и умствени задачи, и забелязват, че нивото на кръвното им налягане реагира на стреса. Тези, които са правили секс по-често, са реагирали по-добре на стреса от тези, които са имали различно интимно поведение или са се въздържали.

Укрепва имунната система

Добрият секс означава добро физическо здраве. Правенето на секс веднъж или два пъти седмично е свързано с по-високи нива на антитяло, наречено имуноглобулин А или IgA, което предпазва тялото от настинки и други инфекции.

Подобрява работата на сърцето

Възрастните хора се притесняват, че усилието по време на секс може да доведе до инфаркт, но това не е вярно. Както установяват британски учени, честотата на сексуалните контакти не е свързана със сърдечни удари при 914 мъже, участващи в проучването, които са били наблюдавани в продължение на 20 години.

Облекчава болката

Когато хормонът окситоцин се освободи в кръвта, ендорфините се увеличават и болката отшумява. Така че, ако главоболието, артритната болка или симптомите на ПМС изчезнат след секс, това се дължи на по-високите нива на окситоцин.

Повишава привързаността

Сексът и оргазмът повишават нивата на хормона окситоцин, така нареченият хормон на любовта, който ни кара да чувстваме привързаност и доверие.

Високите нива на окситоцин също се свързват с чувството на щедрост. Така че, ако изведнъж почувствате внезапен прилив на щедрост към партньора си, благодарете на хормона на любовта за това.

Намалява риска от рак на простатата

Проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association, установява, че при по-възрастните мъже, колкото повече еякулации (повече от 20 пъти на месец), толкова по-малък е рискът от рак на простатата.

Помага да спите по-добре

Изследванията показват, че окситоцинът, отделен по време на оргазъм, подобрява съня.

Добрият сън е свързан с други ползи, като поддържане на здравословно тегло и кръвно налягане.

Как липсата на сексуален живот се отразява на тялото?

Оказва се, че хората, които водят нередовен интимен живот или са го изоставили, са склонни към депресия и нарушения на съня, имат отслабен имунитет и са склонни към наднормено тегло.

Следователно значението на сексуалните отношения в човешкия живот не трябва да се подценява и трябва да се обърне специално внимание на тази област.

Още по темата

Последно

Мрежа против насекоми – универсално решение за дома и градината

Насекомите могат да бъдат неприятни и дори опасни както за хората, така и за животните и растенията. За съжаление през летния сезон те изобилстват...

Добавя ли оградата стойност към вашия дом?

Пролетта е вече тук и започваме да прекарваме все повече време навън, съответно обръщаме повече внимание на състоянието на пространството около къщата. Заглеждаме се...

Какво представлява бензиновият храсторез?

Поддържането на жив плет или храсти може да бъде трудна работа. Често ръчните ножици не са достатъчни или пък изискват твърде много усилия, за...