Съвети за спокоен живот – следвайте ги и бързо ще усетите разликата

как да живеем по-спокойно

За да останете в настоящия момент и да направите живота си по-прост и по-радостен, изобщо не е нужно да се усамотяват на остров. Предлагаме ви 5 много ефективни начина да интегрирате дзен изкуството в нашия изпълнен с технологии живот.

Научете се да се отпускате и релаксирате

Учителите по медитация често използват тази техника – те молят учениците си да си представят, че мозъкът им е компютър, и започват да затварят папки (работа, семейство, текущи дела) една по една, докато не остане само един празен екран.

Технологиите (мобилни приложения) също могат да ни помогнат да проследим колко време прекарваме пред екраните и каква информация получаваме, за да ни помогнат да избегнем сензорно претоварване.

Медитирайте

Днес малко хора могат да си позволят да отидат на тихо уединение за няколко месеца – медитацията в съвременния свят трябва да се впише в ежедневието ни. Можете да медитирате дори докато чакате на опашка при зъболекаря или в претъпкан автобус.

Прилагайте различни ритуали и техники в ежедневието си

Редовната йога практика или напяване на мантри помага за изчистване за съзнанието. Може да използвате утвърждения или всичко останало, което ви доставя удоволствие. Много са полезни и ефектът ще е незабавен.

Концентрирайте се

Например, много от нас постоянно проверяваме съобщенията си във Facebook. Това ни разсейва и после става трудно да се концентрираме отново. Съществуват обаче и онлайн приложения, които помагат да се развие вниманието. Можете да се потопите във виртуална японска градина, да се насладите на пъстър калейдоскоп по време на дълъг полет или нещо друго, приятно за очите и душата.

Мислете за хубави неща

Ако настроението ви е на нула, може да го повдигнете бързо като се сетите за нещо хубаво. Това може да бъде спомен или пък мечта – няма значение, целта на упражнението е просто да се откъснете от отрицателните мисли и да ги замените с положителни.

Ако следвате горните съвети скоро ще се превърнете в много по-спокоен и уравновесен човек.