Парфюми и ароматерапия – време е да научите нещо ново

Днес по-често използваме думата парфюми, но ароматерапията е наука, която крие тайни от древността.

Името й е родено от сливането на две гръцки думи, а в превод означава „лечение с миризми“. Ароматни растения и екстракти, приготвени от тях, се използват във всички велики култури на древността – в Древен Египет, Персия, Вавилон, Китай и Индия. В медицинските трактати, създадени преди хиляди години, много ароматни растения са изброени и техните употреби са посочени съвсем конкретно. Най-подробни описания се откриват в артефактите от древен Египет. Египтяните са използвали тамяна много широко – от парфюмерията и козметиката до медицината и ритуала за балсамиране на починалите. Те добре познавали способността му да влияе на психиката и настроението на човека.

Тоест, едно време хората са ползвали естествените парфюми от различни масла, както за да ухаят добре, така и за да се лекуват психически и физически.

А днес просто си купуваме маркови парфюми и дезодоранти само за да миришем добре, против потене или за да затвърдим своя социален статус с употребата на нещо доста скъпо и претенциозно в парфюмерийната индустрия.

Как нашият мозък реагира на естествените и синтетичните миризми?

Механизмът на въздействието на естествените аромати върху нашето тяло се основава на факта, че всички те (билки, растения, цветя) са способни да влияят на мозъка в най-дълбоките му структури (челни лобове, хипофиза, епифиза и амигдала). И в кореновите структури на мозъка, импулсите от естествените аромати задействат механизмите на самолечение, саморегулирането на всички системи на нашето тяло!

Не звучи ли фантастично?

Това означава ли, че нашите предци са били по-умни от нас?

Синтетичните парфюми не могат да излекуват нашето тяло. Напротив, ето и фактите: дългият престой в магазин за парфюми може да причини замайване и умора. Факт е, че рецепторите на мозъка не са в състояние да обработват тези миризми, така че след известно време мозъчната програма за самозащита срещу непознати миризми се появява под формата на замаяност, гадене и дори алергични реакции като дразнене на гърлото, кихане и зачервяване на очите в случай на индивидуално непоносимост към някои химически компоненти (затова е задължително да използвате тестери).

В модерната парфюмерия се използва огромен набор от ароматни вещества, както традиционни за този вид дейност, така и експериментални модерни синтетични молекули. В една парфюмна композиция могат да бъдат включени до триста компонента! Става дума за стотици естествени вещества от растителен и животински произход и хиляди химически синтезирани, разнообразието е огромно..

Все пак не бива да се забравя, че в исторически план производството на парфюми е започнало с ароматни вещества от растителен произход. Концентратите, извлечени от пресни или изсушени части от етерично-маслени растения: плодове, листа, цветя, кора, корени и др., са много силни и трайни. Но с развитие на химическата индустрия се появяват химическите молекули за аромати, които са по-евтини и по-лесно за производство.

Парфюмите днес не са това, което са били едно време. Но ароматерапията е жива и всеки може да си позволи този разкош в модерния 21-ви век.

Още по темата

Последно

Как да инсталирате и поддържате климатик

Всеки иска температурата вкъщи да е приятна - не твърде гореща или студена. Домашният климатик ще ви помогне да регулирате температурата в апартамент от...

Спортно облекло за всекидневна употреба

Казват, че правилата в модата са създадени, за да бъдат нарушавани, но не винаги нарушаването им е в наша полза. За да сте интересни...

Какво задължително да вземете с вас на почивка?

Дълго чаканата почивка наближава и искате да вземете точно това, от което имате най-голяма нужда. Именно затова в днешната статия ще ви помогнем да...