Кога е време да купите нов акумулатор?

Въпреки че акумулаторите могат да издържат пет или повече години, повечето автомобилни батерии ще се износят и ще са неефективни в рамките на три години ежедневна употреба при нормални условия.

Точно както батерията на вашия компютър или смартфон става по-малко ефективна с всяко зареждане, батерията на вашия автомобил постепенно се влошава всеки път, когато се зарежда от двигателя на автомобила. След три години обикновено е време да инсталирате нов. Ако е дошло време да смените батерията на колата си, може да го направите онлайн на https://shopauto.bg/.

Електрическата система на вашия автомобил реагира ли както трябва?

Дори кола със силно дефектна батерия ще функционира правилно, след като започне да работи, тъй като голяма част от заряда на батерията идва от двигателя. Това прави най-доброто време за тестване на батерията на вашия автомобил малко след като включите автомобила си.

Вашият автомобил все още може да запали бързо, дори и с повреден акумулатор. Въпреки това, функции, които изискват значителна мощност и се захранват от нея, като фаровете, може да не функционират както трябва.

Колкото по-нова е вашата кола, толкова по-голямо е натоварването на нейната батерия

Като общо правило, колкото по-сложни са бордовите компютри на вашия автомобил, толкова по-голямо е натоварването на батерията. Много нови автомобили имат мощни компютри, които работят през цялото време, дори когато самото превозно средство е паркирано и изключено.

Тези компютри могат да черпят енергия от акумулатора на вашия автомобил с бавна, постоянна скорост, като го изхабяват с времето. Въпреки че зарядът, който всеки компютър черпи, е малък, съвкупният ефект може да изтощи батерията на колата ви, когато тя не се използва дълго време. Следващия път, когато закарате колата си в сервиз за рутинно обслужване, не забравяйте да поискате батерията ѝ да бъде щателно проверена.

Тестване на акумулатора

Тестването на батерия е лесно и всеки реномиран сервиз ще разполага със собствен комплект електронни тестери, за да тества вашата. Редовните тестове могат да разкрият кога батерията ви трябва да бъде сменена и да ви помогнат да избегнете неудобни повреди. Автомобилите със стоп-старт технология може да се нуждаят от специални батерии.

Вашият автомобил използва ли стоп-старт технология за пестене на бензин?

Автомобилите с двигатели, които са проектирани да се изключват автоматично, когато са в покой, натоварват батериите си повече от стандартните превозни средства и често трябва да използват специален акумулатор.

Ако колата ви има технология за спиране и стартиране и вие сами сменяте батерията ѝ, уверете се, че сте закупили подходяща. Най-близкият ви автомобилен магазин ще разполага с батерия, предназначена да задоволи допълнителните нужди на вашия автомобил, проверете онлайн.

Обслужвайте колата си често, за да предотвратите натоварването на акумулатора от неефективен двигател и други компоненти на превозното средство.

Никога не оставяйте светлините или климатика включени, докато автомобилът ви е изключен, тъй като те ще изтощят батерията.

  • Карайте колата си често (поне веднъж седмично), за да предотвратите прекаленото изтощаване на батерията
  • Проверете батерията си, след като сте потеглили извън пътя или на неравен път, тъй като ударите могат да разхлабят връзките ѝ
  • Уверете се, че клемите и корпусите на вашия автомобилен акумулатор се поддържат чисти и без мръсотия, прах и песъчинки.

Време ли е да смените акумулатора на колата си?

Кога за последен път сменихте акумулатора на колата си? Независимо дали колата ви работи като нова или нейните светлини и други електронни устройства започват да показват признаци на стареене, винаги е подходящо време да проверите състоянието на батерията си.

Смяната на акумулатора на вашия автомобил на всеки 2-3 години ще го поддържа в най-добрата му форма и ще ви помогне да избегнете неудобни аварии край пътя. Време ли е да смените батерията на колата си?

Още по темата

Последно

В търсене на евтини градински мебели

Не са малко онези, които търсят евтини градински мебели. Обзавеждането на градината, е един от начините да почувствате повече комфорт и да се насладите...

Syntha 6: защо това е най-добрият избор на протеин на прах

Syntha 6 е протеинова добавка, която има сложно структурирана протеинова матрица, и включва редица полезни за мускулите хранителни вещества подбрани по специален начин. Те...

Как да се справим с екземата с натурални продукти?

Ако сте един от милионите хора, страдащи от екзема, знаете колко трудно е да намерите облекчение. Постоянният сърбеж и сухота могат да бъдат изключително...