Какво представлява графичния таблет

Графичен таблет

Графичният таблет е приспособление, което помага за въвеждане на информация на компютъра. Основната му разлика от мишката или клавиатурата е, че потребителят използва ръката си директно. Това означава, че тя създава информация чрез движението на ръката.

Таблетът се свързва към компютъра чрез usb порта, но има безжични устройства. Той е най-добрият помощник за тези, които работят с графични редактори и не е предназначен само за художници, дизайнери, фотографи, аниматори и архитекти.  Блогерите, активните членове на социалните мрежи, почитателите на дигиталното творчество и геймърите, с помощта на таблета може да правят ръкописни бележки, да създават скици, да подписват снимки, да сърфират в интернет, да редактират документи бързо и ясно, да ускорят комуникацията в социалните мрежи.

Повърхността на таблета е чувствителна област, върху която можете да пишете или рисувате с електронна писалка. Цялата информация се показва на екрана на компютъра. Можете да завъртате, превъртате, мащабирате изображения с прости жестове. Удобството се дължи до голяма степен на работата с писалката. Тя има обичайната форма за човешката ръка. Перото е ергономично, мускулите на ръцете са отпуснати по време на работа, пръстите са в движение. Той е безопасен за потребители, които отделят много време за работа на компютъра и е особено полезен за деца, които развиват моторни умения.  За разлика от компютърната мишка, тя е чувствителна на натиск. Колкото по-слаб е ефектът върху писалката, толкова по-тънка е линията. При устройства с ниска цена писалката спира предаването на линията, ако е наклонена твърде много.Графичен таблет

При закупуване на устройство трябва да се обърне внимание на размерите на устройството, чувствителността на стилуса, разделителната способност, скоростта на работа и работната повърхност. В зависимост от това за какво ви трябва графичния таблет изберете размера. Ако използвате устройството не само в офиса, но и у дома и дори за разходка, тогава трябва да изберете компактен размер. Ще бъде много по-удобно, ако таблетката се побере в чантата. Ако имате нужда само от таблет за работа и няма да го извадите от офиса, можете да изберете по-голям размер. Чувствителността на писалката също има свои характеристики. Колкото е по-чувствителна, толкова отговора на вашите команди ще бъде съответно по-бърз. Има опции, при които писалката разграничава до повече от хиляда нива на депресия. Обикновено дебелината на чертежа зависи от този параметър. Това означава, че тази характеристика е важна за аниматорите и художниците.

Разделителна способност е важен параметър. Скъпите модели имат повече от 5 000 lpi, а скоростта е от определящите фактори. Колкото по-висока е скоростта на реакция, толкова по-бързо таблетът ще предава информация на компютъра.

За да изберете правилния графичен таблет за вас, вижте статията в Modsbg.com.