Базови познания преди първото пазаруване от риболовен магазин

какво да знаем преди да пазаруваме рибарски принадлежности

Всеки новак в риболова се оказва объркан при първото си посещение във физически риболовен магазин. Много хора започват с подарък от близък приятел и така се снабдяват с първата си въдица, оборудвана с всичко необходимо – макара, влакно, комплект куки и т.н. В даден момент обаче младият риболовец ще трябва да закупи допълнително оборудване, и тук започват трудностите за някои новаци.

Различни методи за риболов – различни приспособления!

Всеки рибар, дори млад и неопитен, знае, че съществуват различни видове риболов (с плувка, на муха, спининг, тролинг и др.). В зависимост от това се избират съответните видове риболовни принадлежности, които ще бъдат оптимални за специфичните условия на лова. Например, риболовът през зимата се характеризира с отвесно блеснение, както и с ловене с балансьор или джиг, докато мухарският използва мухи и специални въдици за муха.

Рибарските принадлежности се избират съобразно типа на водоема, в който ще се лови. Ако не сте напълно сигурни кой вид примамка/влакно да изберете, консултирайте се с продавача в съответния риболовен магазин. В случай че решите да си набавите такъмите онлайн, също можете да получите консултация от специалист. Онлайн магазините с добра репутация предлагат такава опция на своите клиенти.

Имайте предвид, че зле подбраното оборудване може да стане причина за пълната липса на улов и на редица неудобства по време на ловенето. Пазарувайки и на място, и онлайн, не бива да забравяте да си набавите и другите, по-дребни на пръв поглед пособия. Опитният рибар знае, че в риболова няма маловажни детайли на екипировката. Дори липсата на удобен стол, монтажна маса или качествен фенер може да се окаже от значение.

Как да изберем правилните принадлежности?

Първото посещение в специализиран риболовен магазин обикновено е свързано с покупката на най-важния инструмент в риболова – въдицата. Предвид факта, че тя често е и най-скъпата част от оборудването, няма място за никакви грешки. Дори рибари с добри финансови възможности не са склонни да похарчат стотици левове за въдица, която няма да им бъде удобна.

Видовете въдици отговарят на различните методи на риболов. Поради тази причина те се делят на: За дъно; За ловене на муха; Поплавъчни; Спининг. От значение е и марката на продукта. Популярните брандове пускат редовно нови разработки с подобрен дизайн и функционалност. Обикновено марковите въдици са скъпи, но има и изключения от това правило.

При избора на въдицата следва да се обърне внимание на следните важни свойства:

  • Материал на производство – прътовете от въглеродни влакна (карбон) са всепризнати за продукт с най-високо качество;
  • Дължина на пръчката. От дължината зависи възможността за ловене в различни видове водоеми;
  • Способността на пръта да се огъва под въздействие на тежестта – действие;
  • Способ на съединение на пръчката. Спрямо тази характеристика, въдиците се делят на щекерни и телескопични.

Трябва да изберете въдица не само въз основа на вашите собствени предпочитания, но и като вземете предвид всички условия за ловене и вида на водоема. Също така си струва да се вслушате в съветите на опитни рибари, които могат да ви споделят личните си впечатления от най-добрите въдици за този или онзи вид риболов.

Съобразно вида и модела въдица, която ще изберете, в съответния риболовен магазин могат да ви препоръчат приспособленията, с които да я окомплектовате – макара, влакно, куки, примамки, монтажи и т.н. Категорично имате нужда от съветите на специалист при първата покупка на рибарски приспособления. Затова е удачно да вземете със себе си приятел или да пазарувате на място, където ще получите добри съвети от специалист.