Какъв режим на фотоапарата да използвате и кога

Фотоапаратите са сложни устройства, проектирани да използват законите на физиката, за да създадат визуален отпечатък на чудесата, които ни заобикалят. За да улеснят нещата, тези устройства – независимо дали са цифрови или аналогови – имат различни режими, които ви дават различни степени на контрол върху настройките на експозицията и казват на фотоапарата какво се опитвате да направите.

Ако просто искате да направите бърза снимка, използвайте автоматичен режим. От друга страна, ако искате да направите страхотна снимка на пълната луна, ще ви е необходим целият контрол, който предлага ръчният режим, за да можете да изберете всяка настройка.

Но има и други режими и правенето на страхотни снимки означава да знаете какво правят те и кога да ги използвате.

Кое е най-важното?

Скоростта на затвора на блендата (измерва се в секунди или части от секундата) и диафрагмата (измерва се в f-стопове) са двете най-важни настройки на фотоапарата ви. Начинът, по който те си взаимодействат, определя до голяма степен как изглежда снимката.

По-бързата скорост на затвора запечатва бързо движещи се обекти, а по-бавната позволява на фотоапарата да улови повече светлина, когато е тъмно. По-широката бленда също пропуска повече светлина, но прави фона размазан, докато по-тясната поддържа всичко в кадъра на фокус.

Проблемът е, че за да бъде снимката добре експонирана, фотоапаратът ви трябва да пропуска правилното количество светлина. Твърде много светлина и снимката ще бъде чисто бяла, твърде малко и няма да се вижда нищо сред тъмните сенки. Това означава, че скоростта на затвора и диафрагмата трябва да са в баланс – колкото по-широка е диафрагмата, толкова по-висока трябва да е скоростта на затвора.

Ако искате да използвате наистина широка бленда, например f/1,8, ще трябва да използвате по-бърза скорост на затвора, отколкото при тясна бленда, например f/22. По същия начин, ако искате да използвате бавна скорост на затвора, не можете да използвате широка бленда, освен ако не е наистина тъмно.

Поради математическите изчисления, свързани с цялата фотография, има множество двойки скорости на затвора и бленди, които ще доведат до една и съща експозиция – с други думи, снимките ще бъдат еднакво ярки. Например, снимането при f/1,8 за 1/125 част от секундата е равностойно на снимане при f/11 за 1/8 част от секундата.

Освен скоростта на затвора и диафрагмата има още една важна настройка на експозицията: ISO. При филмовите ленти това число показва чувствителността и указва на фотографа (и на фотоапарата) на колко светлина трябва да бъде изложен, за да направи добри снимки.

Колкото по-високо е числото ISO, толкова по-чувствителен е филмът. Това означава, че филмите с по-ниско ISO (известни още като бавни филми) се нуждаят от повече светлина и изискват по-широки диафрагми и по-бавни скорости на затвора, отколкото по-бързите филми. Цифровите фотоапарати нямат същото ограничение, но можете да контролирате чувствителността на сензора по начин, който на практика е подобен.

В крайна сметка

Ако искате да имате пълен контрол над фотоапарата, използвайте приоритет на блендата или ръчен режим. Ако искате най-простите настройки, изберете най-подходящия автоматичен режим, а ако сте някъде по средата – изберете програмен режим.

Разгледайте професионално оборудване за фотоапарати и видеокамери от Dynaphos.

Още по темата

Последно

Сутиени без банели: Ето как да си осигурите максимален комфорт и свобода на движенията

Ако сте представителка на нежния пол, със сигурност неведнъж сте се забавлявали с шегите по адрес на дните, в които може да си позволите...

Какво е графичен дизайн и защо той е важен за всеки бизнес?

Известно е, че човек възприема информацията много по-лесно с помощта на зрението си. В днешния свят доминиран от интернет и социалните мрежи, този феномен...

Как да изберете дамски спортен комплект за студеното време?

Когато става въпрос за активна дейност в студеното време, е важно да разполагате с подходящ спортен комплект, който не само да ви топли, но...