Как да помогнем на учениците да заобичат ученето?

Как да помогнем на учениците да заобичат ученето?

С настъпването на новата учебна година образованието отново се превръща в основна тема за хилядите родителите и децата, които тръгват на училище. Въпросът как да научим децата да обичат ученето и как да има създадем навик да го правят системно вълнува всички.

Факт е, че семейството и средата у дома играят голяма роля. За да изгради ученикът добри навици е важно да започнем да го стимулираме още от ранна детска възраст със забавни игри да развиват таланите си и да научават буквите и цифрите. Освен предварителната подготовка е важно да стоим до учениците и през първите години от обучението им, за да свикнат те с учебните занятия.

Вижте нашите предложения за мотивиране на малчуганите да свършат своите училищни задължения.

  1. Обсъждайте с децата събитията, които се случват в училище

Веднага след като се приберат от училище или вечер, когато вие се приберете от работа инициирайте разговор, в който да научите какво са научили или на какво са играли децата. Опитайте се да разберете кои предмети са интересни на ученика, кои го затрудняват.

Това е начин да имате постоянна представа как да помогнете на малчугана.

  1. Учете вкъщи с детето

Добре е в началото да успявате да балансирате между вашата работа и учебния процес на детето. През първите месеци, а може би и година, то е неориентирано как трябва да се справя с домашните, колко време да отделя, как да научи първите уроци. Това е времето, в което вие трябва да му предложите различни методи и да откриете заедно с него как то учи най-бързо и най-добре.

Това е основополагащо действие, за да може детето напред в годините да учи лесно и да не претърпява много провали, които да го обезкуражат и откажат от ученето.

  1. Осигурете необходимите ученически пособия

Разбира се, учебниците са задължителна покупка за всеки ученик. За да накарате детето да обича училището е добре да набавите и нужните ученически пособия. От първа необходимост са тетрадките, несесер пълен със химикали, моливи, чертожни инструменти, тетрадки и всичко необходимо за часовете по изобразително изкуство и бит и техника.

В днешно време това може да се случи лесно и бързо, ако изберете да пазарувате от онлайн магазин за канцеларски материали и ученически пособия. Tова е чудесна алтернатива за родителите, които бързат или нямат желание да ходят до физически магазин по време на извънредната обстановка свързана с COVID-19.

  1. Поставяйте цели, които детето да постигне

Всички знаем приятното чувство, което ни окрилява, когато постигнем наша цел, която сме си поставили и сме работили за осъществяването и. Същото се случва и с децата.

Накарайте детето да си поставя цели, които са изпълними и му покажете, че успехите идват, когато се правят малки стъпки. Ако детето е добро в научаването на нови езици, го стимулирайте да усвоява определен брой нови думи или да започне да съставя кратки текстове за това какво се случило в ежедневието му. Малките крачки ще го накарат да се чувства успешно и сигурно в себе си.

Всеки родител има свои собствен подход, с който да стимулира своя малчуган да успява. Важното е просто да прекарвате достатъчно време с него и да наблюдавате развитието му, за да успеете  да го насочите в правилната посока. Това не е никак лесна задача, но пък усилията ще се отплащат в дългосрочен план.