Интересни факти, които вероятно не знаете за своите сребърни бижута

Търговията със сребърни бижута бележи висок ръст в последните години, причина за което е по-ниската им цена в сравнение с тази на златните. Почти няма жена, която не е събрала страхотна колекция от пръстени, гривни, колиета и обеци, направени от този благороден метал.

Какво обаче знаем за среброто и накитите, създадени от него?

В следващите редове ще се спрем на някои малко известни факти.

Свойства и „анти-свойства”

Чисто злато може да се намери единствено в лабораторни условия. По същия начин няма да срещнете и сребро без примеси. Тези два благородни метала са толкова меки и капризни, че заради тях не рядко можете да чуете термина „антисвойства”. За повишаване здравината и износоустойчивостта на среброто, се използва така наречената лигатура – примес от сребро, платина, паладий, цинк и допустимото количество никел.

В състава на сребърната сплав задължително се добавя мед. В противен случай вашият чист сребърен пръстен би се разпаднал пред очите ви буквално след първото носене. Преценете сами: металът е толкова мек и пластичен, че само един грам от него стига за изпъване на цели 2км сребърна тел.

Визуалните сходства между сребърните бижута и тези от бяло злато са твърде много. Заради този факт някои некоректни търговци успяват да си послужат с измама, продавайки сребърни накити, обявявени за златни. Ако искате да купите накит от бяло злато и да сте сигурни, че не ви продават сребърно изделие на много по-висока цена, пазарувайте единствено от утвърдени, лицензирани магазини. Още по-добре от производители.

Пробата – показател за чистотата на материала

Когато купувате сребърни бижута, е редно да се информирате за процентното съдържание на среброто в самата сплав. Ако накитите, които притежавате са ви подарени или наследени, отново можете да се запознаете с тяхната чистота. За целта е нужно ги разгледате внимателно и да намерите щемпела, чрез който се изобразява пробата на сребърните накити.

Обикновено пробата се отпечатва от вътрешната страна на пръстени и друг плътни ювелирни изделия. При колиета и гривни с мека структура (тип верижка), тя може да е поставена върху закопчалката. В бижутерията се използват проби:  830, 875, 925, 960. Какво означава това? Например Проба 925 (най-често използваната) показва, че количеството сребро в сплавта е 92.5%. По същия начин се определят и останалите проби.

Сигурни ли сте изобщо, че вашите бижута са сребърни, а не само покрити с тънък пласт от белия благороден метал? Има един много лесен начин да разберете. Хвърлете изделието върху циментова или друга твърда повърхност и се заслушайте внимателно в звука, който издава при падане. Ако чуете силен звънлив звук, е много вероятно да сте станали жертва на измама. Сребърните предмети издават кух, почти не-металически звук, заради различната твърдост на материала.

Почти всички сребърни бижута „патинират” с времето, с изключение на изделията от родирано сребро. Не бързайте да отписвате красивите ювелирни изделия в случай че след време ги погледнете и забележите неугледния им вид. Във всяко златарско ателие ще върнат бързо и на ниска цена оригиналния им блясък.

Имайте предвид обаче, че същият дефект ще се появи отново, независимо колко добре се грижите за любимите си украшения. Родираните пръстени, колиета и обеци не страдат от този проблем, затова препоръчваме да инвестирате в такива изделия. Родиевото покритие предпазва метала от окисление и му придава по-бляскав и луксозен вид.

Още по темата

Последно

Как да инсталирате и поддържате климатик

Всеки иска температурата вкъщи да е приятна - не твърде гореща или студена. Домашният климатик ще ви помогне да регулирате температурата в апартамент от...

Спортно облекло за всекидневна употреба

Казват, че правилата в модата са създадени, за да бъдат нарушавани, но не винаги нарушаването им е в наша полза. За да сте интересни...

Какво задължително да вземете с вас на почивка?

Дълго чаканата почивка наближава и искате да вземете точно това, от което имате най-голяма нужда. Именно затова в днешната статия ще ви помогнем да...